pomocyy!!!
goszja: kowalski wpłacił do banku pewną kwotę na 5% w skali rocznej. po roku kapitał wynosił 3120zł.
jaką kwotę wpłacił kowalski jeśli od odsetek był pobrany podatek 20%?
29 paź 16:41
29 paź 16:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
na logikę:
3120 tyle miał po roku
20% z odsetek zapłacił podatku .... a ile było odsetek? 5% od stanu początkowego
X −−− stan początkowy
(X + X*5% − X*5%*20%) = 3120
czyli
X*105% − X*1% = 3120
X*104% = 3120
29 paź 16:44
goszja: dziękuje!
29 paź 16:50
pigor: ..., lub ze wzoru na % składany np. tak: jeśli
Ko −szukana kwota, to
| | 3120 | |
Ko(1+80%*5%)=3120 ⇔ Ko(1+0,4)=3120 ⇒ Ko= |
| = 3000zł. ...  |
| | 1,04 | |
29 paź 16:54