Wielomiany
PuRXUTM: Dany jest wielomian W(x)=(x2+2x−24)(x−m2−3m). Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których wielomian ma 2 pierwiastki.
wiem że z lewego nawiasu pierwiastkami są x=−6 v x=4
czyli teraz mam obliczyć dla jakich wartości m zeruje się drugi nawias po to żeby to m wywalić
z dziedziny i jeszcze m dla których powtarzały by się pierwiastki w drugim nawiasie ? (−6,4) ?
28 paź 18:54
konrad: zeruje to złe określenie, po prostu "nie ma rozwiązania"
ale ogólnie według mnie tak by to należało zrobić
28 paź 18:57
PuRXUTM: dzięki
28 paź 18:59
PuRXUTM: kurde dalej mi to nie pasuje może niech np. Eta się wypowie
28 paź 19:01
PuRXUTM: no bo co bym za m nie podstawił to i tak to będzie jakiś pierwiastek, więc może ma być ten
nawias równy tylko −6 i 4 ?
28 paź 19:03
aniabb: jak powtórzysz rozwiązania to będziesz miał 4 pierwiastki
tylko takie m aby Δ<0
28 paź 19:04
konrad: ja teraz na to jeszcze raz spojrzałem i dopiero się dopatrzyłem, że w tym drugim nawiasie jest
f. liniowa nie kwadratowa, to teraz i mi to "nie pasuje"
28 paź 19:04
Eta:
28 paź 19:05
Piotr:
Witam Wszystkich

ja w drugim nawiasie widze postac liniowa
28 paź 19:05
aniabb: a to drugie to liniowe

to m∊ ∅
28 paź 19:05
PuRXUTM: czyli co że złe zadanie ?
28 paź 19:06
Piotr:
jesli dobrze przepisales to brak rozwiazania
28 paź 19:08
PuRXUTM: Witaj Piotr kurde na jakie zadanie nie trafie to nie umiem a wydawało mi się jeszcze nie
tak dawno że coś tam z matmy umiem... tylko proszę nie mów głowa do góry...
28 paź 19:08
PuRXUTM: no czyli brak rozwiązań
28 paź 19:08
Eta:
Jeżeli dwa, to jeden z nich musi być dwukrotny
m
2+3m= 4 v m
2+3m= −6
innej opcji nie ma
28 paź 19:08
Piotr:
tak,
Eta ma racje
28 paź 19:10
PuRXUTM: no ale ania mówi że wtedy będą 4 pierwiastki, właśnie się nad tym zastanawiałem nad dwukrotnym
28 paź 19:11
Piotr:
to kwestia...gustu

masz odpowiedz ?
28 paź 19:11
PuRXUTM: nie mam właśnie do tego odpowiedzi
28 paź 19:12
aniabb: właśnie wtedy ma 3 pierwiastki w tym 1 podwójny
czy ma 3 rozwiązania a 2 pierwiastki
28 paź 19:12
Eta:
Czterech nie będzie, bo w drugim nawiasie f. liniowa
28 paź 19:13
aniabb: jeśli chodzi o czystość i formalizm merytoryczny to czasem bywam z tym na bakier
28 paź 19:14
PuRXUTM: no dobra to 3

− czyli co z tym w końcu ?
28 paź 19:14
Piotr:
ale mu namieszalismy
28 paź 19:14
Eta:
poczytaj
19 : 08
28 paź 19:15
aniabb: Eta..jak pisałam to myślałam że tam jest x
2
28 paź 19:15
Eta:

dla
aniabb
28 paź 19:16
PuRXUTM: ja ogólnie ogarniam o co w tym chodzi tylko jak to jest − jeżeli wielomian ma 1 pierwiastek
podwójny to znaczy że ma 2 pierwiastki , 1 pierwiastek podwójny czy 2 rozwiązania ? bo
najbardziej logiczne by było 1 pierwiastek podwójny i 2 rozwiązania
28 paź 19:16
aniabb: ale jak liniowy i opcja Δ<0 odpada, to wpadamy pod rozróżnienie pierwiastek a rozwiązanie
28 paź 19:17
PuRXUTM: dobra wierzę
Ecie
28 paź 19:17
28 paź 19:18
Eta:
1 podwójny ( uważamy też jako jeden)
28 paź 19:20
PuRXUTM: Dobra jeszcze jedno :
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=x3+x2−3−3√3
28 paź 19:20
Piotr:
za trudne

dla
ICSP 5 sekund
28 paź 19:27
PuRXUTM: ICSP wzywam Cię, przybywaj
28 paź 19:29
aniabb: a tam nie ma x?
28 paź 19:29
aniabb: jak nie to podstaw √3
28 paź 19:30
Piotr:
eee ma rozlozyc
28 paź 19:30
Eta:
(x−
√3)[x
2+(1+
√3)x+3+
√3]
28 paź 19:31
PuRXUTM: eta ja z wolframa też przepisać umiem ale proszę o wytłumaczenie albo np. napisanie mi że tego
nie mam prawa umieć, choć pewnie mam
28 paź 19:34
Eta:

z jakiego wolframa

o co Ty mnie podejrzewasz?

x
3−3
√3+x
2−3 = [x
3−(
√3)
3]+(x−
√3)(x+
√3)=
= (x−
√3(x
2+2
√3+3)+(x−
√3)(x+
√3) =........ dokończ
Należy mnie teraz przeprosić
28 paź 19:39
Eta:
28 paź 19:41
Eta:
Na początku ma być (x−√3)*( .....
korzystasz z dwu wzorów a3−b3=........... i a2−b2=.......
28 paź 19:42
Piotr:
nawet nie takie trudne
28 paź 19:43
PuRXUTM: nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić i prosić o wybaczenie i nie rzucenie na pożarcie
lwom
28 paź 19:43
Eta:
Pewnie,że łatwe
28 paź 19:44
PuRXUTM: twoje rozumowanie rozumiem Eta aż tak źle nie jest − jeszcze...
28 paź 19:44
Eta:
Masz szczęście!,że Cię lubię i wierzę w Ciebie (rozszerzenie ma być zdane na 98%)
28 paź 19:45
PuRXUTM: Czy mi się wydaje czy zostałem teraz uderzony jabłkiem ?
28 paź 19:46
Eta:
Masz go zjeść

( jedzeniem nie rzucam, bo to grzech
28 paź 19:47
PuRXUTM: zerknęła byś na moje jedno zadanie, podbiłem je teraz bo go nie ogarniam
28 paź 19:47
PuRXUTM: jabłka to teraz mam nawet dwa z czego jedno pod okiem
28 paź 19:48
aniabb: potem będzie z niego śliwka
28 paź 19:49
Ajtek:
Jakie 98%, skąd ten minimalizm...

Witajcie
aniabb, Eta, PuRXUTM
28 paź 19:50
PuRXUTM: Witaj
Ajtek !
Eta jest zbytnią optymistką, myśli że jak test po podstawówce dobrze
zdała to że matura też jest łatwa
28 paź 19:52
Ajtek:
Z tej strony podchodzisz
28 paź 19:53
Ajtek:
PuRXUTM matura jest po to aby ją zdać!
Nadal nie wiem skąd minimalizm
Ety
28 paź 19:54
PuRXUTM: wiesz
Ajtek jedna myśl mnie pociesza.... rozszerzenia nie da się nie zdać
28 paź 19:56
Ajtek:
To też fakt

.
28 paź 19:59