analityczna
PuRXUTM: Wyznacz współrzędne punktu C tak aby trójkąt ABC był trójkątem prostokątnym wpisanym w okrąg o
równaniu (x−3)2+(y−5)2=25 gdzie A=(−1,2), B=(7,8).
Proszę o pomoc.
28 paź 18:44
PuRXUTM: podbijam
28 paź 19:46
Eta:
|AB|= 2r
28 paź 19:49
PuRXUTM: to wiem
28 paź 19:52
aniabb:

C dowolne byle na okregu
28 paź 19:53
PuRXUTM: dalej próbowałem coś kombinować z dł, AB BC AC z prostymi z równaniem okręgu ale i tak
dochodziłem do jednego − multum niewiadomych, wiadoma tylko jedna że nie wiem jak to zrobić...
28 paź 19:53
PuRXUTM: no to teraz
aniabb mnie zaskoczyłaś
28 paź 19:54
Piotr:
przeciez obojetne jaki punkt na okregu !
28 paź 19:55
aniabb: Gdyby AB nie było średnicą to wtedy 2 możliwości.. albo średnicę z A albo średnicę z B
28 paź 19:55
28 paź 19:56
aniabb: Ile razy mam Ci powtarzać że w geometrii analitycznej podstawą jest RYSUNEK i to DOKŁADNY
28 paź 19:56
Eta:

Takich punktów C jest nieskończenie wiele!
Myślę,że czegoś nie dopisałeś w tym zadaniu
28 paź 19:58
aniabb:
28 paź 19:59
PuRXUTM: przepraszam
aniabb ale mam takie przekonanie od dawna że rozwiązywanie algebraiczne to
najlepsza forma a rysunek jest dla tych co tego nie umieją i że rysunek to zawsze coś nie
pewnego, i że się fula punktów nie dostanie bo się zawsze do czegoś nauczyciel przyczepi że
tego nie obliczyłeś tylko sobie narysowałeś. Widać będe musiał zmienić przyzwyczajenia
28 paź 20:00
aniabb: mój rysunek to obraz wersji GDYBY AB było cięciwą
28 paź 20:00
aniabb: Po pierwsze teraz każda metoda dobra merytorycznie jest dobra
Po drugie dobry rysunek to kontrola Twoich wyników dla Ciebie .. sprawdzasz wszystko na
bieżąco
28 paź 20:02
PuRXUTM: Eto − bezpodstawne oskarżenia

− tyle jest więcej nie ma. W odpowiedziach jest że C ma
dowolne współrzędne należące do okręgu oprócz A i B
28 paź 20:03
PuRXUTM: wiem
aniabb wiem muszę po prostu zmienić przyzwyczajenia, zbyt bardzo w LO spodobało mi
się rozwiązywanie zadań metodą algebraiczną
28 paź 20:04
aniabb: 
za moich czasów rysunek służył tylko do sprawdzania..ale i tak całą kombinatorykę zrobiłam
metodą obrazkową
28 paź 20:11
PuRXUTM: Kolejne zadanie:
Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta ABC, jeśli A=(−6,2) i B=(2,−2), a punkt H=(1,2) jest
punktem przecięcia wysokości tego trójkąta.
mogę wyznaczyć prostą AH przechodzącą przez punkt C ale co dalej ?
28 paź 20:12
Eta:

Geometria analityczna ,to geometria kartezjańska ( rysunek podstawą!
Np: zapominasz o wzorze na długość odcinka ( jeżeli punkty A i B są "kratowe"
Poczciwy Pitagoras

|AB|=
√52+42= .......
28 paź 20:14
pigor: ... widzę to tak: O=(3,5) − środek okręgu i niech
C=(x,y)=?, to
(
12(x−1)=3 i
12(y+2)=5) lub (
12(x+7)=3 i
12(y+8)=5) ⇔
⇔ (x−1=6 i y+2=10) lub (x+7=6 i y+8=10) ⇔
(x,y)=(7,8) lub (xy)=(−1,2) , więc
środek okręgu jest środkiem boku AB −przeciwprostokątnej, zatem C jest wierzchołkiem
kata prostego i teraz układ równań np. z iloczynu skalarnego , ale nie koniecznie i . ...

to tyle na razie
28 paź 20:14
PuRXUTM: Eto znam ten wzór na dł. odcinka a rozumowania pigora nie pojmuje
28 paź 20:18
Eta:
Ja też często go nie pojmuję

( nie jesteś osamotniony
28 paź 20:18
PuRXUTM: pomożesz w tym zadaniu ? Tylko w miarę prostą drogą ?
28 paź 20:19
PuRXUTM: podbijam
28 paź 20:38
Eta:
1/ Wyznacz wsp. kierunkowy prostej AH
2/ Napisz równanie prostej BC , jako prostopadłej do AH i przechodzącej przez B
3/ Wyznacz wsp. kierunkowy prostej AB
4/ Napisz równanie prostej HC jako prostopadłej do AB i przechodzącej przez H
Rozwiąż układ równań prostych HC i BC i otrzymasz C
28 paź 20:38
Eta:
W tym zadaniu:
prosta AH: y=2 to prosta BC: x=2
a dalej już prosto
28 paź 21:20
aniabb:

C(2;4)
28 paź 21:27
aniabb: oprócz Pitagorasa na długość liczonego z kratek można również współczynniki kierunkowe
28 paź 21:28
PuRXUTM: dzięki
28 paź 22:08