matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Szajbus:
Oblicz log7 z 50 wiedząc, że log14 z 2=a i log14 z 5=b. Nie łapie logarytmów w ogóle może ktoś pomóc i wytłumaczyć.
28 paź 17:35
Eta:
log
14
25+log
14
2
log
7
50=
=
14
log
14
2
2log
14
5+log
14
2
2b+a
=
=
log
14
14−log
14
2
1−a
28 paź 17:41
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
log
c
b
log
a
b=
log
c
a
28 paź 17:41