PuRXUTM: możemy to potraktować tak
1+3
1+3
2+3
3+...+3
2010=1+(3
1+3
2+3
3+...+3
2010)
3
1+3
2+3
3+...+3
2010 − to ciąg geometryczny w którym a
1=3 q=3 n=2010
więc możemy skorzystać ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
| | 3(1−32010) | |
więc S2010= |
|
|
| | 1−3 | |
podstawiamy to do naszej nierówności
2(1+3+3
2+...+3
2010<3
2011
i otrzymujemy :
| | 3(1−32010) | |
2(1+ |
| )<32011
|
| | 1−3 | |
2−3(1−3
2010)<3
2011
2−3+3*3
2010<3
2011
−1+3
2011<3
2011
−1<0 c.n.d. ( skrót c.n.d. oznacza − co należało dowieść )