Udowodnij
michał: Witam mam udowodnić żelim n→∞ 2n−1 / 3−n = −2
28 paź 10:48
Ajtek:
Co tu udowadniać. Na oko widać że −2

. Zerknij tutaj
1711.
28 paź 10:50
michał: Moge tylko powiedziec ze to zadanie ze studiów, z chorym nauczycielem matmy, ktory najpierw
laduje to w modul i jest to mniejsze od epsilon, na koncu wylicza logarytmy xD wszystko jest
mega niezrozumiale, i robi to skrotowo w pamieci..
28 paź 10:54
Alkain: | | 2n−1 | | n(2−1n) | | 2 | |
lim n→∞ |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 3−n | | n(3n−1) | | −1 | |
28 paź 10:54
Alkain: michał normalka na studiach sam jestem na 1 roku
28 paź 10:56
michał: podam ci poprzedni przyklad z 2
n+1 −3 / 2
n − 2 = 2 wyszlo mu n > log
2(2+1/epsilon)
28 paź 10:57
michał: oka wielkie dzieki zaraz przeanalizuje i ogarne jak to zrobiles
28 paź 10:57
michał: aha czyli te ulamki z "n" przyjmuje sie ogolnie za 0 bo dążą do zera i zostaje 2/−1 ?
28 paź 11:00
Alkain: Tak to jest chyba najszybsza metoda liczenia granic.
Tylko wiesz wszystko zależy jeszcze jaka to jest granica czasami trzeba użyć innych metod. Tym
bardziej że u ciebie jest w poleceniu udowodnij i tak myślę jak by to można zrobić przy pomocy
epsilonu, żeby było tak jak czasami wymagają... ale nie wiem :< więc nie pomogę.
28 paź 11:10
michał: ale i tak dziekuje za pomoc
28 paź 11:11
Bogdan:
| | 2n − 1 | |
Udowodnić, że lim→∞ |
| = −2 |
| | 3 − n | |
Tu nie wyznacza się granicy ciągu, a wykazuje się, że prawie wszystkie wyrazy ciągu należą
do otoczenia (g−ε, g+ε).
Korzystamy z definicji granicy ciągu:
lim
x→ a
n = g ⇔ ∀
ε>0 ∃
n0∊N ∀
n>n0 |a
n − g} < ε
Rozwiązaniem tej nierówności jest n > f(ε} i ε jest dowolną liczbą dodatnią
28 paź 11:20
michał: a mógłbyś opisać jak dokładnie stosujesz się do tego twierdzenia, bo średnio to rozumiem.
28 paź 14:27
Bogdan:
Przepraszam, za chwilę mam inne zajęcia. Na pewno ktoś Ci pomoże, ale spróbuj najpierw
rozwiązać podaną nierówność traktując ε jako parametr.
28 paź 14:35
michał: jak byś miał czas to wróć do tego przykładu

bo jest to dla mnie coś nowego i średnio wiem
jak się do tego zabrać
28 paź 14:48