matma
dawid : W(x) = x
5 − 6x + ax
3 + 4x
W(−2) + 8 wyznacz liczbę a
Tego to już wgl nie rozumiem .
27 paź 22:37
Mati_gg9225535: W(−2) =8 − za x podstawiasz −2 i całość jest równa 8
27 paź 22:39
dawid : a za "a' co mam podstawić ?
27 paź 22:41
27 paź 22:42
Ann: za a nic nie podstawiasz bo to twoja niewiadoma gdzy podstawisz x=−2
wtedy masz:
8=(−2)5−6*(−2)4+a*(−2)3+4*(−2)
i stad wylicz a
27 paź 22:44
dawid : dzięki ,tak właśnie miałem , i pomogłaś mi sprawdzić
27 paź 22:47
bezendu1990: −32+12−8a−8=8
−8a=8+32−12+8
−8a=36
Ann skąd masz 4 potęgę ?
27 paź 22:55