Wielomian
Radko: Czy mógłby ktoś sprawdzić ?
Polecenie rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=x3+2x2−7x+4
czyli wiem że W(1)=0
czyli po podzieleniu mam przez (x−1) mam:
Q(x)=x2+3x−4
(x−1)(x2+3x−4)
i teraz liczyć deltę ?
27 paź 21:48
Radko: czyli :
x
1=−4
x
2=1
(x−1)
2(x+4)
27 paź 21:50
Radko: a mam jeszcze taki przykład też rozłóż na czynniki
W(x)=3x
3+13x
2+7x+1
| | 1 | | 1 | |
czyli wypisałem −1,1, − |
| , |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 paź 22:02
Radko: | | 1 | |
to też podzieliłem ale nie wiem czy tak można dzielić podzieliłem przez (x+ |
| ) |
| | 3 | |
Q(x)=3x
2+12x+3
Δ=6
√3
x
1=−2−
√3 x
2=−2+
√3
27 paź 22:14
Mati_gg9225535: tak, jest dobrze
27 paź 22:54
Radko: Mati
gg9225535
27 paź 22:57