liczby zespolone, postać trygonometryczna
pablo: liczby zespolone, postać trygonometryczna
Witam, proszę o pomoc bo dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej robić.
mam to sprowadzić do postaci trygonometrycznej
z
1=2+3i
R
ez=2
Im=3
r=|z|=
√22+32=
√4+9=
√13
no i nie wiem co dalej
Help

!
27 paź 21:30
pablo: może mi ktoś pomóc?
28 paź 14:13
ICSP: a po co ci postać trygonometryczna w tym przykładzie ?
28 paź 14:15
pablo: tego to ja nie wiem, wykładowcy trzeba by się zapytać, po prostu muszę przedstawić liczbę
zespolona w postaci trygonometrycznej, wiesz jak to dalej zrobić?
28 paź 14:17
ICSP: sinα ≈ 0,5547 − weź tablice trygonometryczne i znajdź przybliżoną miarę kąta.
28 paź 14:21
AC:
| | 2√13 | |
z = √13*(cosφ + isinφ), gdzie φ= arcsin( |
| ) |
| | 13 | |
28 paź 14:21
pablo: ok, dzięki, ale dalej nie wiem o co chodzi, mam podobny problem jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/160166.html nie wiem jak
odczytać z tabelki, ile się te fi równa π, sory, ale pierwszy raz mam z tym odczynienia,
proszę o wyrozumiałość.
28 paź 14:48