Rozłoż podane wyrazenia na czynniki
Daria129: Rozłoż podane wyrażenie na czynniki
a) x3−3x2+3x−1
b)3x4+10x3−10x−3
c)4x4−13x2+3
d)x3−7x−6
e)4x3−7x+3
f (x2−5)2−16
g (x2+1)2−4x2
h 36−x2(x−5)2
i (x2−x−1)2−x4
j (x3+x2−1)2−(2x2−3)2
27 paź 15:49
krystek: x3−1 −3x2+3x
(x−1)(x2+x+1)−3x(x−1) i dalej dasz rade
27 paź 15:51
kylo1303: Polecalbym zebys sam poprobowal, takie cwiczenia przyda ci sie w przyszlosci, bieglosc
liczenia, grupowania etc zawsze sie przyda. A jak spiszesz rozwiazania to niczego sie nie
nauczysz.
27 paź 15:54
27 paź 15:58
kylo1303: zaraz popatrze (widze ze sie napracowales w tamtym temacie)
27 paź 15:58
bezendu1990: no trochę
27 paź 15:59
kylo1303: w "g" maly blad we wzorze a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
zaraz sprawdze reszte
27 paź 16:01
bezendu1990: napisałem tam pod spodem zobacz ostatni mój post
27 paź 16:02
kylo1303: i analogicznie podobny bład w "b"
27 paź 16:03
kylo1303: sry, czytam od gory i pisze na biezaco
27 paź 16:04
ICSP: już nie wspominając o tym że 32 = 3 xD
27 paź 16:04
kylo1303: Poza tym wszystko dobrze
27 paź 16:04
bezendu1990: oj tam oj tam
27 paź 16:06
bezendu1990: ICSP teraz już 32=9
27 paź 16:10