Rozloz wyrazenie na czynniki
Makumba: Rozłóż wyrażenie na czynniki
POMOCY
a) x3−2x
b) x3−27
c)c4−16
d)49x4−81
e)x3−x2−x+1
f)f3x3−2x2−6x+4
g)x5−9x3−x2+9
h)x5−x4−x+1
27 paź 14:03
Radek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) (7x2)2−( |
| )2=(7x2− |
| )(7x2+ |
| )= |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(√7x− |
| )(√7x+ |
| )(7x2+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
27 paź 14:21
bezendu1990: c) x4−16=(x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)(x2+4)
27 paź 14:26
bezendu1990: e) x3−x2−x+1
x2(x−1)−(x−1)
(x−1)(x2−1)
(x−1)2(x+1)
27 paź 14:35
bezendu1990: f) 3x3−2x2−6x+4
x2(3x−2)−2(3x−2)
(3x−2)(x2−2)
(3x−2)(x−√2)(x+√2)
27 paź 14:38
bezendu1990: g) x5−9x3−x2+9
x3(x2−9)−(x2−9)
(x2−9)(x3−1)
(x−3)(x+3)(x+1)(x2−x+1)
27 paź 14:45
bezendu1990: a) x3−2x
x(x2−2)
x(x−√2)(x+√2)
27 paź 14:47
bezendu1990: a) x3−27
(x−3)(x2−3x+3)
27 paź 14:50
bezendu1990: sorry to miało byc
b) x3−27
(x−3)(x2−3x+3)
27 paź 14:51
bezendu1990: h) x
5−x
4−x+1
x
4(x−1)−(x−1)
(x−1)(x
4−1)
(x−1)(x
2−1)(x
2+1)
(x−1)
2(x+1)(x
2+1)
i to by było na tyle
27 paź 14:59
bezendu1990: g) osatnia linijak powinna wygladac tak:
(x−3)(x+3)(x−1)(x
2+x+1)
b) (x−3)(x
2+3x+3) sorry ale to z pośpiechu teraz jest dobrze
27 paź 15:20
bezendu1990: b) (x−3)(x
2+3x+9) teraz już dobrze
27 paź 16:09
doma17131: proszę o pomoc mam podane wyrażenie rozłożyć na czynniki
128m7 −1
15 lis 15:43
bezendu:
15 lis 15:44
doma17131: błagam o pomoc
15 lis 16:16