Równania i nierówności wykładnicze
Alois~: Rozwiąż równania:
a) 72x +4*7x −5=0 ( powinno wyjść x=0 )
moje rozwiazanie błędne :
7
x= t
49t+4t−5=0
53t=5
| | 5 | |
t= |
| − to kompletenie sie nie ma do podstawienia
|
| | 53 | |
| | 1 | | 1 | |
b) ( |
| )2x − 24*5−x − ( |
| )−2=0 ( powinno wyjść x=−2 )
|
| | 5 | | 5 | |
moje:
t−600−625=0
t=1225
| 1 | |
| x = 1225 − tez sie nie zgadza
|
| 5 | |
c) (o,5)
−x − 4
x+2 = 0 ( powinno wyjść x=−4 )
tez policzyłam i wyszło ostatecznie źle t=0 dla podstawienia t=2
x
27 paź 13:38
ICSP: 72x = (7x)2 ≠v 7x+2
popraw
27 paź 13:40
Ingham: 72x = (7x)2 = t2
widzisz już swój błąd?
27 paź 13:41
Alois~: o rzeczywiscie

dzięki zaraz policze sobie poprawnie
27 paź 13:43
pigor: ... a może chcesz np. tak : z własności funkcji wykładniczej y=a
x >0 :
a)
72x+4*7x−5= 0 ⇔ 7
2x−7
x+5*7
x−5= 0 ⇔ 7
x(7
x−1)+5(7
x−1)= 0 ⇔
⇔ (7
x−1)(7
x+5)= 0 ⇔
7x=1 ⇔
x=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
5−2x−24*5−x−52= 0 ⇔ (5
−x)
2−24*5
−x−25= 0 ⇔
⇔ (5
−x)
2+5
−x−25*5
−x−25= 0 ⇔ 5
−x(5
−x+1)−25(5
−x+1)= 0 ⇔
⇔ (5
−x+1)(5
−x−25)= 0 ⇔ 5
−x−25=0 ⇔ 5
−x=5
2 ⇔
x= −2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
(0,5)−x−4x+2=0 ⇔ 2
x−2
2x+4= 0 ⇔ 2
x(1−2
(x+4})= 0 ⇔
⇔ 1−2
x+4= 0 ⇔ 2
x+4=1 ⇔ x+4=0 ⇔
x=−4 . ...
27 paź 14:03
Alois~: pigor na pierwszy rzut oka wygląda przerażająco
27 paź 14:06
27 paź 14:09