http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E3-2x%5E2-15%3D0
Tym razem z wolframalfa nic dla mnie nie wynika, poza tym, że jest jakieś rozwiązanie.
Próbowałam podstawić współczynniki wyrazu wolnego i p/q . Nie ma rozwiązań wymiernych.
Nie wiem co dalej.
| 2 | ||
wprowadzając x = y + | otrzymuję : | |
| 3 |
| 2 | 2 | |||
(y + | )3 − 2(y + | )2 − 15 = | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 8 | 8 | 8 | |||||
= y3 +2y2 + | y + | − 2y2 − | y − | − 15 = | ||||
| 3 | 27 | 3 | 9 |
| 4 | 421 | |||
=y3 − | y − | |||
| 3 | 27 |
| 421 | ||
u3 + v3 = | ||
| 27 |
| 64 | ||
u3*v3 = | ||
| 729 |
| 421 | 64 | |||
z2 − | z + | |||
| 27 | 729 |
| 177241 | 176985 | 81 * 2185 | 2185 | |||||||
Δ = | − | = | = | = | > 0 − jeden | |||||
| 729 | 729 | 729 | 729 | 9 |
| √2185 | ||
√Δ= | ||
| 3 |
| 421 ± 9√2185 | ||
z = | ||
| 27 * 2 |
| 1 | ||
y = 3√z1 + 3√z2 = | (3√(421 + 9√2185)/2 + 3√(421 − 9√2185)/2) | |
| 3 |
| 1 | ||
x = | (3√(421 + 9√2185)/2 + 3√(421 − 9√2185)/2 + 2) | |
| 3 |
4 * 64 =
ciekawa sprawa
. Bardzo dziękuję za tyle pracy. To wyższa szkoła jazdy. . Poza tym, że już nie
muszę się z tym męczyć, to następne zadanie w tym stylu... nie wiem. Posiedzę nad tym.
Bardzo, bardzo Wszystkim dziękuję.
To na prawdę prosty przykład jest