Wyznacz
piotrek: wyznacz α, α∊<0, 2π) wiedząc ze
tgα=−√3/3 i cosα >0
25 paź 19:54
piotrek: zrobiłem to tak
α≠π/2 i α≈3π/2
tgα∊ II lub III cw i sinα∊I lub II cw
wiec, a∊II cw
tgα=−√3 ⇔απ/6
25 paź 19:57
Eta:
tgα<0 i cosα>0 ⇒ ,że α
o€ IV ćw
| | −π | | −π | |
αo= |
| , to α= |
| +k*π , k€C |
| | 6 | | 6 | |
gdy α€<0,2π) mamy:
| | −π | | 5 | |
dla k= 1 α= |
| +π= |
| π |
| | 6 | | 6 | |
| | −π | |
dla k=2 α= |
| +2π = ......... |
| | 6 | |
25 paź 20:03
piotrek: ale jak tg α < 0 to dlaczego nalezy do IV cwiartki
25 paź 20:13
25 paź 20:15
piotrek: wielkie dzięki
25 paź 20:23
Eta:
Na zdrowie ...
25 paź 20:24