.
klaudia: hej

mam pytanie czy mógłby mi ktoś powiedzieć na pytanie : jeśli rozwiązujemy nierówność
kwadratowa to które wartości podajemy z osi

od czego to zalezy?
25 paź 19:41
aniabb: od znaku nierówności i znaku współczynnika przy najwyższej potędze
25 paź 19:43
klaudia: czyli

?
25 paź 19:44
aniabb:
+ax2.... >0 to te przedziały na zewnątrz miejsc zerowych
−ax2.... <0 to te przedziały na zewnątrz miejsc zerowych
+ax2.... <0 to te przedziały wewnątrz miejsc zerowych
−ax2.... >0 to te przedziały wewnątrz miejsc zerowych
25 paź 19:47
25 paź 19:48
klaudia: dziekuje

a czym sie różni równanie kwadratowe zupełne od niezupełnego
25 paź 20:12
ICSP: zupełne : b ≠ 0
niezupełne b = 0
25 paź 20:13
klaudia: a rozwiązujemy je w ten sam sposób
25 paź 20:13
Eta:
zupełne: ax2+bx+c=0 , a≠0
niezupełne: ax2+bx=0 lub ax2+c=0 lub ax2=0 , a≠0
25 paź 20:13
ICSP: a jak byś rozwiązywała równanie :
x
2 − 4 = 0
x
2 + 1 = 0
25 paź 20:15
klaudia: napisałabym
x=2 ⋁x=−2
x=1⋁x=−1
25 paź 20:20
ICSP: no to źle byś napisała

Znajdź błąd(pamiętaj o tym ze zawsze możesz liczyć deltę)
25 paź 20:22
Eta:
Równanie niezupełne postaci:
ax2+c=0
ma dwa rozwiązania różniące się znakami lub jest sprzeczne !
x2−4=0 −−−− ma dwa rozwiązania
x2+1=0 −−− jest sprzeczne!
a takie: −2x2+8=0 i takie −3x2− 6=0
25 paź 20:23
klaudia: aha czyli normalnie licze delte ?
25 paź 20:24
aniabb: tak
25 paź 20:24
ICSP: Możesz liczyć delte tylko nie widzę sensu.
Jest tak jak napisała Eta albo dwa rozwiązania albo sprzeczne.
25 paź 20:25
klaudia: i pozniej xi i x2 sa rozwiazaniami
25 paź 20:25
ICSP:
25 paź 20:26
Eta:
Ale po co?

x
2−4= 0
(x−2)(x+2)=0 ⇒x=2 v x= −2
x
2+4=0
x
2= −4 −−− sprzeczność
x
2−5x=0
x(x−5)=0
x=0 v x=5
więc po co ta delta?
25 paź 20:26
ICSP: żeby nie walnąć błędu : x
2 + 1 = 0 ⇒ x = 1 v x = − 1
25 paź 20:27
Eta:
"żeby nie walnąć błędu" to: x2+1=0 to x2= −1 −−−−−−−−−− sprzeczność!
x2−1=0 to x2=1 −−− nie ma sprzeczności , zatem x= 1 v x= −1
25 paź 20:29
ICSP: czyli wystarczy że nauczymy
Klaudię 4 przypadków i już będzie
25 paź 20:30
Eta:
dokładnie
25 paź 20:31