funkcja liniowa prostopadła i równoległa
Andrzej: Siema,
mam problem z tym zadaniem prosiłbym o jakieś proste objaśnienie :
Dla jakich wartości a i b prosta o równaniu y=(−2a+3)x+b jest
a) równoległa
b) prostopadła do prostej y=−1,5x+1
25 paź 18:07
Eta:
| | 3 | |
a) dla −2a+3= − |
| ⇒ a=......... |
| | 2 | |
| | 2 | |
b) dla −2a+3= |
| ⇒ a=......... |
| | 3 | |
25 paź 18:13
25 paź 18:13
Andrzej: podziękować

Nie mogłem tego znaleźć ...
25 paź 18:18
Andrzej: sorry ale nie ogarniam tego dalej ... tak na chłopski rozum da jakoś wytłumaczyć ;C ?
25 paź 19:04
zombi: gdy proste są równoległe to maja takie same współczynniki kierunkowe u ciebie
(−2a+3) − czyli to co stoi przy x−ie ma byc rowne −1,5
| | 2 | |
gdy proste są prostopadłe to twoj wposlczynnik kierunkowy (−2a+3) ma byc rowny − |
| |
| | 3 | |
25 paź 19:06
Andrzej: ja wiem, ale nie umiem tego obliczyć...
25 paź 19:10
Andrzej: mógłby to ktoś jeszcze wytłumaczyć ?
25 paź 19:27
zombi: skoro wiesz, że tak ma być to przyrównaj sobie
a w drugim
25 paź 19:28
Andrzej: nie wiem, co ja robię w liceum ale nie umiem, nie rozumiem, w ogóle jak ja to mam przyrównać
...
Nie chce żeby ktoś to zrobił za mnie tylko pokazał mi jak to się robi dokładnie słowo w
słowo... tak się prędzej nauczę niż suche fakty a1*a2=−1 .....
25 paź 19:37
Eta:
| | 9 | |
−4a+6= −3 ⇒ −4a= −9 ⇒ a= |
| |
| | 4 | |
b) licz już samodzielnie ......
25 paź 19:39
Andrzej: | | 1 | |
w prostopadłych ma wyjśc a= 1 |
| a ja do tej pory nie wiem jak ma mi to wyjść ? |
| | 6 | |
25 paź 19:40
Andrzej: wiesz równoległe w miarę rozumiem ale prostopadłe to leżą i kwiczą ...
25 paź 19:41
Andrzej: | | 2 | |
i skąd wzięło się to |
| też nie wiem  |
| | 3 | |
25 paź 19:42
Eta:
Omg

b)
−6a+9= 2
−6a= −7
25 paź 19:45
Eta:
b) a
1*a
2 = −1
| | 3 | | −1 | | 2 | |
− |
| *a2= −1 ⇒ a2= |
| = |
| |
| | 2 | | | | 3 | |
Fakt

...... co ty robisz w liceum?
25 paź 19:47