Prosze o pomoc nie potrafię rozwiązać ..
$ylwia: Oblicz objętość i pole powierzchni calkowitej graniastosłupa prawidłowego sześcikątnego
którego
przekątna podst ma długość 6 a ściany bocznej 7
12 maj 18:12
12 maj 18:13
$ylwia: no własnie nic z tego nie rozumiem ..
12 maj 18:15
bigduck: pomagam
12 maj 18:17
bigduck: podstawą graniastosłupa jest sześciokąt foremny (prawidłowego)
sześciokąt ten możemy podzielić na 6 trójkątów równobocznych co pozwoli nam na określenie
długości krawędzi podstawy. Przekątna podstawy równa się dwóm długością krawędzi bocznej.
(dp=2*a) Tak więc a=3
a=3
H=7
Pp=6* a2√3/4
Pc = 2Pp + Pb
V= Pp*H
12 maj 18:25
$ylwia: ale czy napewno H = 7 ?
12 maj 18:27
bigduck: wybacz zawiesiłem, nie doczytałem
12 maj 18:27
$ylwia: ok spoko , pomożesz ?
12 maj 18:29
bigduck: H2= 72−32 czyli z pitagorasa przekatna sciany bocznej do krawedzi podstawy
H= 49−9=40
H=2{10}
12 maj 18:30
bigduck: H=2√10
12 maj 18:31
bigduck: polecam zapamietać wzory
| | a2√3 | |
na pole powierzchni trójkąta równobocznego |
| |
| | 4 | |
| | a{3} | |
na wysokość trójkąta równobocznego |
| |
| | 2 | |
12 maj 18:33
bigduck:
| | a√3 | |
na wysokość trójkąta równobocznego |
| |
| | 2 | |
12 maj 18:34