Sprawdźcie
andzia :

Oblicz Objętość i Pole powierzchnii całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ,
któego pzekątna podstawy wynosi 6 cm. a przekątna ść. bocznej ma długość 7 cm .
Sprawdźcie :
Pp = 6*
9√34
Pp = 27
√3
H = a
2 + b
2 = c
2
H= h
2 + 9 = 49
h =
√40 = 2
√10
Pb = 3*6 = 18
Pc = 2 * 27
√3 + 18 (prosze wynik)
V = 27
√3 * 2
√10 (prosze wynik)
12 maj 14:17
tim: Nie wiem jak ci wyszło nagle pole podstawy 27√3 ?
12 maj 14:19
andzia : No bo jak mamy przekątną 6 no to wiedząc zę sześcian składa się z 6 trójkątów równoramiennych
to ta przekątna dzieli się na pół i 3 to ramie jednego boku trójkąta
12 maj 14:21
tim:

UWAGA! W sześciokącie są DWIE możliwości, gdyż są DWA rodzaje przekątnych.
I − czerwona = 2a
II − niebieska = a
√3
Musisz obliczyć obydwa warianty.
12 maj 14:22
tim: Nie, rozumiem, ale czemu 27? Sprawdź obliczenia.
12 maj 14:22
andzia : 6*9 = 54
54 podzielić na 4 = 13.5 czyli że tak ?
12 maj 14:26
tim: No

Był błąd w obliczeniach.
12 maj 14:29
andzia : no to ok

dziękuje timonku
12 maj 14:31
tim: Błagam, tylko nie timon
12 maj 14:35
tim: Ale przeczytaj moją uwagę.
12 maj 14:35