Trapez wpisany w okrąg jest równoramienny. Dlatego jego dolna podstawa dzieli się na dwa
jednakowe odcinki o długości x i odcinek o długości "b".
Cosinus kąta przy podstawie można wyliczyć na dwa sposoby.
1) Z trójkąta, którego kąt prosty oznaczyłem zieloną kropką: cosα = ca. Ten trójkąt jest
prostokątny, bo kąt zaznaczony zieloną kropką jest oparty na średnicy (zobacz 465).
2) Z trójkąta prostokątnego utworzonego z wysokości, ramienia i odcinka o dł. x: cosα = xc
W zadaniu mam, że
| a+b+2c | 3 | ||
= | |||
| a+b | 2 |
| a+b | 2c | 3 | |||
+ | = | ||||
| a+b | a+b | 2 |
| c | 3 | |||
1 + 2 | = | |||
| a+b | 2 |
| c | 1 | |||
2 | = | |||
| a+b | 2 |
| c | 1 | ||
= | |||
| a+b | 4 |
| a+b | |
= 4 | |
| c |
| a+a−2x | |
= 4 | |
| c |
| 2a−2x | |
= 4 /:2 | |
| c |
| a−x | |
= 2 | |
| c |
| a | x | ||
− | = 2 | ||
| c | c |
| 1 | x | ||
− | = 2 | ||
| ca | c |
| 1 | |
− cosα = 2 | |
| cosα |
| 1 | |
− t = 2 /*t | |
| t |