oblicz
daniel: Oblicz(o ile istnieja granice)
a)lim
n√3n+4n
b) lim
√2n+3
no i pod limesami jest że nieskończoności
pomoże ktoś?
25 paź 13:32
Krzysiek: a) tw. o trzech ciągach, standardowe zadanie
b)podstaw kilka wartości za 'n' i sprawdź do czego to dąży
25 paź 13:35
25 paź 13:36
daniel: czyli w b) będzie dążyło do 1, dobrze myślę?
25 paź 13:38
aniabb: a pirwiastek jest n−tego stopnia?
25 paź 13:39
daniel: taak, w formułce nie napisałem że n stopnia
25 paź 13:40
aniabb: to ok
25 paź 13:41
daniel: a w a) wychodzi że 3n≤3n+4n≤ i jak wyznaczyć ten trzeci wyraz?
25 paź 13:42
aniabb: 4n≤3n+4n≤2*4n
25 paź 13:43
aniabb: zawsze wybierasz tę najwyższą podstawę
25 paź 13:44
daniel: czemu pierwszy jest 4n a nie 3n i jak ten trzeci wyraz wyznaczyłaś, moglabyś wytłumaczyć?
25 paź 13:44
aniabb: bo 4n jest mniejszy niż 4n +coś
a 4n +3n ≤ 4n + 4n czyli 2* 4n
25 paź 13:46
aniabb: wybierasz wyższy bo muszą oba skrajne dążyć do tego samego
25 paź 13:47
daniel: i potem pierwiastkuje i wychodzi 4≤√3n+4n≤√2*4 i co dalej?
25 paź 13:50
aniabb: n√2 dąży do 1
wiec oba ciągi skrajne dążą do 4 więc ten w środku też do 4
25 paź 13:51
daniel: n√3n+4n≤n√2*4 ****
25 paź 13:51
daniel: no już rozumiem, bo to z tego twierdzenia że jak an≤cn≤bn to jezeli lim an = x , lim bn =
x to lim cn = x tak ?
25 paź 13:54
aniabb: tak
25 paź 13:55
daniel: dziękuje bardzo za pomoc
25 paź 13:55