Funkcja kwadratowa
maciek: Dla jakiej wartości parametru m równanie ma dokładnie jedni rozwiązanie ?
2x2 −4(m−3)x+m=0
25 paź 13:16
Ajtek:
Δ=0
Rozwiąż ten warunek.
25 paź 13:19
aniabb: gdy delta =0
25 paź 13:19
Ajtek:
Pierwszy

Witaj
aniabb 
.
25 paź 13:19
aniabb: witaj
Ajtek ponownie dziś a jakby od nowa
25 paź 13:20
aniabb: ponoć kiedyś i ostatni będę pierwszymi
25 paź 13:20
Ajtek:
Coś tak gdzieś pisali

.
25 paź 13:21
maciek: zrobi ktos ?
25 paź 13:22
25 paź 13:24
Piotr:
a= 2
b = 12−4m
c = m
wzor na delte chyba znasz?
25 paź 13:24
maciek: znam wzrorek ... ale jak mam 2m2−13m+18=0 to nie wiem co zrobic dalej.
25 paź 13:27
aniabb: policzyć znów deltę
25 paź 13:29
maciek: Δ=25 x1=4 x2=9
25 paź 13:30
aniabb: niie x tylko m1 i m2
25 paź 13:31
Piotr:
źle policzone pierwiastki
25 paź 13:32
maciek: wiem. ale co dalej
25 paź 13:32
aniabb: i przez 2a czyli m1=2 m2=4,5
25 paź 13:33
aniabb: dla tych m równanie ma 1 rozw.
25 paź 13:33
maciek: no wkradł się błąd m1= 1 m2=4,5 , ale opowiedz jest −3, 12
25 paź 13:35
maciek: nie tu spojrzalem... odpowied jest 1 i 4,5. Dlatego nic mi sie nie zgadzało
25 paź 13:36
Ajtek:
Czołem
Piotr 
.
25 paź 13:38
25 paź 13:39
Piotr:
Czołgiem
Ajtek
Witaj
aniabb
25 paź 13:40
aniabb: witaj Piotrusiu
25 paź 13:42
Piotr:
ehhh tylko prosze nie Piotrusiu
25 paź 13:43
pigor: ... a jak chcesz możesz tak :
w(x)=0 ⇔ 2m
2−13m+18= 0 i w(2)=8−26+18=0 ⇒ 2m
2−4m−9m+18=0 ⇔
⇔ 2m(m−2)−9(m−2)=0 ⇔ (m−2)(2m−9)=0 ⇔ ⇔
m=2 lub 2m=9 ⇒
m=92,
a więc dla
m∊{2, 92} dane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie . ...
25 paź 13:44
aniabb: zatem witaj Piotrze
25 paź 13:45
Piotr:
ze wzoru skroconego mnozenia tez mozna
(12−4m)
2−(2
√2m)
2 = 0
25 paź 13:46
Piotr:
25 paź 13:47