Znajdź pierwiastek wielomianu
mesia666: Mam Wielomian
W(x) = x3−6x2+11x−6>0
i mam pytanie jak w jakiś schematyczny sposób wyznaczyć pierwiastek tego wielomianu, bo nie
widzę możliwości pogrupowania tego, czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak dojść do tego pierwiastka?
25 paź 10:47
25 paź 10:48
zombi: Zauważ, że W(1)=0
25 paź 10:51
mesia666: Widziałem już twierdzenie Bezout'a tylko nie wiem skąd się bierze, że będzie to W(1) czy trzeba
to robić metodą prób i błędów, aż jakaś liczba się trafi czy jest możliwość obliczenia tego
25 paź 10:51
ICSP: bierzesz wyraz wolny wielomianu i po kolei jego dzielniki.
25 paź 10:53
mesia666: ok dzięki
już trochę prostsze się wydaje jak tylko w zbiorze dzielników wyrazu wolnego trzeba szukać
25 paź 10:56
zombi: No tak czasami jest zabawa z szukaniem pierwiastka, ale zazwyczaj są to jakieś przyjemne
liczby. W tym przypadku strasznie dużo możliwości nie masz:
1,−1,2,−2,3,−3,6,−6 <−−− twoi podejrzani
25 paź 11:00
pigor: ... a jak już wiesz, że
W(1)=0 , to dalej z grupowaniem ...

mały pikuś, bo
np. tak :
W(x)= x3−6x2+11x−6= x
3−x
2−5x
2+5x+6x−6= x
2(x−1)−5x(x−1)+6(x−1)=0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2−5x+6)= (x−1)(x
2+x−6x−6)= (x−1)(x(x+1)−6(x+1))=
(x−1)(x+1)(x−6) , więc
W(x) >0 ⇔ (x−1)(x+1)(x−6) >0 ⇔
−1< x<1 lub x>6 ⇔
x∊(−1;1)U(6;+∞). ...
25 paź 13:28
AC:
x∊(1;2)∪(3;∞)
25 paź 14:23