Jaki jest kąt rozwarty między przekątnymi?
Nutka: jeden z boków równoległoboku ma długość 7, a przekątne mają długości 6 i 10. Oblicz miarę kąta
rozwartego między przekątnymi oraz długość drugiego boku tego równoległoboku. Bardzo proszę o
rozwiązanie, najlepiej z małym wytłumaczeniem.
24 paź 22:39
Eta:

b>0
ze wzoru cosinusów:
| | 52+32−72 | | 1 | |
cosα= |
| ⇒ cosα= − |
| ⇒α= 120o |
| | 2*3*5 | | 2 | |
to β= 60
o
ponownie ze wzoru cosinusów
b
2= 3
3+5
2−2*3*cos60
o ⇒ b=...........
24 paź 22:51
Nutka: skąd jest to 2*3*5 ? co to za wzór cosinusów?
24 paź 23:05
Eta:
7
2= 5
2+3
2−2*5*3*cos
α
to
Jasne już?
24 paź 23:08
Nutka: przepraszam, dla mnie matma to czasem kosmos... Nie rozumiem skąd te 2. ten wzór to jak z
pitagorasa a przecież stosuje się go tylko w prostokątnych trójkątach, czy nie...?
24 paź 23:13
Nutka: po prostu znam chyba kilka podstawowych wzorów. Mało wiem o funkcjach trygonometrycznych.
24 paź 23:19
24 paź 23:20
24 paź 23:21
Nutka: oh, wielkie dzięki

!
24 paź 23:37