Prawdopodobienstwo
ania140793: czy ktos umie to zrobic? jesli tak to prosze o calosc... nie odniesienie do jakiejs strony...
jak too zrobicemotka Prawdopodobienstwo trafena do celu jednym strzalem wynisi 2/3. Do celu
oddano niezaleznie 5 strzalow. oblicz prawdopodobienstwo ze cel zostanie trafiony: a) zero
razy, b)dwa razy, c)co najmnije raz d)co najwyzej raz e)co najwyzej cztery razy. wynik
powinien wyjsc d)11/243 e)211/243
24 paź 21:45
24 paź 21:48
ania140793: ale chcialabym to w calosci... bo nie rozumiem tego...
24 paź 21:50
ania140793: i nie wiem jak to zrobi nawet z tym schematem
24 paź 21:50
Eta:
Czego nie rozumiesz?
np: dla a) k=0 −−−− liczba sukcesów
dla b) k= 2 −−− liczba sukcesów
dla c) k= 2 lub 3 lub 4 lub 5
dla d) k=1 lub k=0
| | 1 | |
dla e) zdarzenie przeciwne sukcesem jest q= |
| dla k=4 lub k =5 |
| | 3 | |
P(E)= 1−P(E
') =.........
podstaw do wzoru i oblicz .........
24 paź 21:57
aniabb:
u ciebie
n=5 strzałów
k=0 razy trafiony a)
p=2/3 prawdopodobieństwo trafienia
i wstawiasz do wzoru
| | | |
P= | (2/3)0(1−2/3)5−0 =5 * (1/3)5 |
| | |
24 paź 21:58
Eta:
24 paź 22:00
aniabb: muszę popracować nad szybkością wklikiwania tych wzorów
24 paź 22:01
ania140793: .
24 paź 22:03
Eta:
"praca ubogaca" .... podobno
24 paź 22:03
ania140793: dziekuje
24 paź 22:05