r. wielomianowe
Mateusz: x3 + 5x2 + 2x − 8 = 0
proszę o pomoc..
24 paź 19:57
nikit: rozbij na dwa nawiasy, wyłącz czynniki przed nawias
24 paź 19:59
Mateusz: no właśnie mi nie wychodzi

są różne liczby i w żaden sposb nie moge tego zrobić
24 paź 20:01
Saizou : podpowiedź:
W(1)=0
24 paź 20:03
Mateusz: takie podpowiedzi nie na mój poziom

mam ledwo 2 z maty
24 paź 20:04
Saizou : a podstawa czy rozszerzenie
24 paź 20:05
krystek: Podziel wielomian przez (x−1) lub schematem Hornera. i otrzymasz trójmian.
24 paź 20:05
Mateusz: podstawa, wiec zadne dzielenie i wzor hornera
24 paź 20:06
Marta: skoro W(1) = 0 to znaczy, że 1 jest pierwiastkiem wielomianu
Możesz podzielić swój wielomian W(x) przez x−1 i wtedy już sobie poradzisz bo będzie równanie
kwadratowe
24 paź 20:06
Mateusz: na podstawie nie mamy dzielenia i wz. hornera
24 paź 20:08
Saizou : a dobrze przepisałeś treść zadania
24 paź 20:10
Mateusz: tak
24 paź 20:10
zombi: hmm... ja na twoim miejscu wolałbym się nauczyć dzielenia i hornera, zamiast się męczyć
24 paź 20:19
Saizou : jak na podstawy to np.
x
3+2x
2+3x
2+6x−4x−8=0
x
2(x+2)+3x(x+2)−4(x+2)=0
(x+2)(x
2+3x−4)=0
Δ=9+16=25
√Δ=5
(x+2)(x−1)(x+4)=0
24 paź 20:19
Saizou : chociaż myślę że dzielenie było by prostsze
24 paź 20:21
Mateusz: to jest na pewno dobrze? dziękuję bardzo!
a dzielenia i hornera nauczę się, wkrótce
24 paź 20:22
Saizou : sprawdź wymnażając to się dowiesz czy jest poprawnie
24 paź 20:23
24 paź 20:23
Mateusz: ok, dzieki, a co to jest to (x+2)(x−1)(x+4) = 0 ?
24 paź 20:25
Mateusz: a to dzielenie wielomianów.. jest spoko, ale przez co zawsze dzielić? skąd to wiedzieć?
24 paź 20:25
Saizou : postać iloczynowa wielomianu z której prosto doczytać pierwiastki
24 paź 20:26
Mateusz: czyli że co ?
24 paź 20:29
Mateusz: MAM PYTANIE>
w dzieleniu wielomianów wyszło mi tak:
(x−1) (x2 + 6 + 8 ) = 0
x=1 x=2 x=−4
TRZY ROZWIZANIA?
24 paź 20:31
Saizou : x=−2
x=1
x=−4
bo każdy nawias przyrównujesz do zera
24 paź 20:31
Mateusz: no a w tym pierwszym, co mi podaliście było tylko −4 i 1 ?
24 paź 20:33
Saizou : i jeszcze −2, które było zapisane w postaci (x+2)
24 paź 20:34
Mateusz: DZIĘKUJĘ!
Ma ktoś ochotę na takie r. wymierne: ?
2 5 2
−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 3x +2 x2 − 4 x2 − 4x +4
24 paź 20:35
Mateusz: ahhhhhhhhhhhhhhh no tak, gapa ze mnie.
a skąd wiedzieć przez co dzielić wielomian/.
24 paź 20:36
Saizou : musisz znaleźć pierwiastek tego wielomianu
24 paź 20:37
Mateusz: jak to wyznaczyc najszybciej? zeby zaczac dzielic
24 paź 20:38
24 paź 20:39
Mateusz: czyli po prostu coś przez co się dzieli 8? w moim przykladzie
24 paź 20:41
Saizou : to wtedy masz tw. o pierwiastkach całkowitych, które obejmuje tylko część tw. o pierwiastkach
wymiernych
24 paź 20:45
Mateusz: a jak będzie coś na początku i na końcu , to patrzę dzielniki tej i tej, tworzę ułamki i sobie
wybieram którąś
24 paź 20:48
Mateusz: a mam pytanie.
r. wielomianowe
x3 − 5x2 + 4x − 20 = 0
wyszło mi coś takiego :
(x−5) (x2 + 4 ) = 0
brak rozwiązania, czy x = 5?
24 paź 20:49
Mateusz: 
?
24 paź 20:57
krystek: x−5=0 lub x2+4=0 i masz tylko x=5
24 paź 20:59
Saizou : wygląda że jest OK
24 paź 20:59
Mateusz: Czyli ta 5 ma być, tak? super

a pomoże ktoś z tym wymiernym?
24 paź 21:12
krystek: Rozłóz mianowniki na czynniki !
Następnie ustal wspólny mianownik
24 paź 21:14
Mateusz: no nie wyszlo mi, wychodzą mi jakieś x
4
24 paź 21:30
krystek: x2−3x+2=(x−x1)(x−x2) policz Δ i x1 i x2
x2−4=(x−2)(x+2)
x2−4x+4=(x−2)2
24 paź 21:34
Mateusz: nadal źle
24 paź 21:48
krystek: Co? Podaj wspólny mianownik!
24 paź 21:50