wielomiany
Róża : cześć, pomóżcie

. Liczba −7 jest miejscem zerowym W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego
wielomianu przez wielomian P(x)=x
2+5x−14, jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu
W(x) przez dwumian (x−2) otrzymujemy resztę 18.
12 maj 16:28
Jakub: Zacznę od końca.
Wielomian W(x) dzielony przez (x−2) daje resztę 18. Można to zapisać w ten sposób
W(x) = R(x)(x−2) + 18 (R(x) − wielomian będący wynikiem dzielenia)
Z tego wynika, że
W(2) = R(2)(2−2) + 18.
W(2) = 18
To się przyda później.
Wielomian dzielony przez wyrażenie kwadratowe, daje resztę stopnia pierwszego (to trzeba
wiedzieć). Można to zapisać tak
W(x) = Z(x)(x
2+5x−14) + ax+b
Tego ax+b teraz szukam.
Reszta stopnia pierwszego to funkcja liniowa czyli ax+b
Rozkładam na postać iloczynową (zobacz
69)
x
2+5x−14 = (x+7)(x−2) i mam
W(x) = Z(x)(x+7)(x−2) + ax+b
Teraz mam
W(2) = Z(2)*(2+7)(2−2) + a*2+b
W(−7) = Z(7)*9*0 + a*(−7) + b
18 = 0 + 2a + b <− bo W(2) = 18 (było wcześniej)
0 = 0 − 7a + b <− bo −7 to miejsce zerowe, więc W(−7) = 0
Dalej już prosto znajdujesz a i b i masz resztę z dzielenia czyli ax+b
12 maj 17:07
i-u: W(−7)=0
W(2)=18
P(x)= x2+5x−14= (x−2)(x+7)
W(x) da się zapisać w postaci W(x)= (x+7)(x−2) + R(x)
R(x) − reszta
R(x) ma postać = ax+b, bo wielomian W(x) jest drugiego stopnia, więc reszta może być najwyżej
stopnia pierwszego
podstawiając wartości x pod wzór na resztę otrzymamy:
2a+b=18
−7a+b=0
po rozwiązaniu tego układu otrzymamy: a=2 i b=14 => R(x) = 2x+14
12 maj 17:09
basia: i−u
skąd wiadomo, że wielomian W(x) jest drugiego stopnia

To raczej jakas pomyłka. Skoro W(x)
podzielne jest przez wielomian 2st. to musi być conajmniej st.3
12 maj 17:26
i-u: tak, tak zauważyłam, pomyłka
poza tym: W(x)= (x+7)(x−2)Q(x) + R(x)
przepraszam za roztargnienie xD
12 maj 17:29
Róża : dzięki wielkie
12 maj 17:42