pomocy
Monia: Logarytmy
oblicz:
log
2/3 8
log
28
lob
162
log
2/3 2,25
log
√3 127
log
√3 16 + log
√3 0,125 − log
√3 6
Proszę o pomoc
24 paź 10:54
ICSP: pierwszy mi się wydaje ze jest źle przepisany.
drugi :
log2 8 = x i z definicji : 2x = 8 ⇒ 2x = 23 ⇒ x = 3
zatem
log2 8 = 3
pozostałe identycznie .
24 paź 10:59
Monia: log 128
24 paź 11:01
ICSP: tak czy inaczej robi się tak samo. Korzystasz z definicji a później to już proste działania na
potęgach
24 paź 11:02
Monia: 16x=8 ? −12 ?
24 paź 11:03
ICSP: 16
x = 8
2
4x = 2
3
4x = 3
24 paź 11:06
Monia: 12 x=8 2
−2=3
2 2x=2 ? jeej nie umiem tego
24 paź 11:12
ICSP: definicję znasz.
Problem jest z działaniami na potęgach :
korzystam z tego że
| 1 | |
| = 2−1 i zapisuję równanie w następujący sposób : |
| 2 | |
(2
−1)
x = 8
2
−x = 8
2
−x = 2
3
−x = 3
x = − 3
Potrenuj działania na potęgach i będzie ładnie wychodzić.
24 paź 11:15
Monia: a pomożesz nastepne przykłady ?
24 paź 11:22
ICSP: próbuj sama

Rozpisuj z definicji. Sprowadzaj do tej samej podstawy. Porównuj wykładniki. Jakby był gdzieś
problem to mogę pomóc
24 paź 11:24
Monia: log
23 2,25 = log
23 x=
94 x=3
38
24 paź 11:32
ICSP: Najpierw dojdźmy do prawidłowego zapisu :
| | 9 | | 2 | | 9 | |
log2/3 |
| = x ⇒ ( |
| )x = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
teraz zapis jest poprawny. Oznacz sobie wartość logarytmu przez x i skorzystaj z definicji.
| | 9 | |
Teraz wystarczy rozwiązać proste równanie. Najlepiej spróbować sprowadzić liczbę |
| do |
| | 4 | |
| | 2 | |
postaci |
| do którejś potęgi |
| | 3 | |
24 paź 11:34
Monia: 23 x= 32 2
24 paź 11:40
ICSP: blisko
trzeba odwrócić jeden z tych ułamków

Zrobiłem to już dziś przy okazji poprzedniego przykładu. Przypomnę :
Teraz pomyśl i dokończ ten przykład.
24 paź 11:43
Monia: 23 x= (23 2)−1 ?
24 paź 11:52
ICSP: 
dokończ.
24 paź 11:53
Monia: 23 = 23−2?
24 paź 11:54
Monia: (23−2)x = 23 ?
24 paź 11:56
ICSP: ile zatem wynosi x
24 paź 11:56
Monia: −2
24 paź 11:58
ICSP:
24 paź 11:58
Monia: log p{3} 127 = √3 x= 127 √3 x = 133
24 paź 12:01
ICSP:
gdybym chciał sprowadzić to do podstawy = 3 to lewa strona będzie wyglądać :
(
√3)
x = (3)
1/2 * x
Masz więc równanie :
pomyśl co zrobić z prawą stroną.
24 paź 12:04
Monia: (33 )−1 ?
24 paź 12:07
Ajtek:
24 paź 12:08
ICSP: 
wstaw do równania i dokończ
24 paź 12:09
Monia: 3 12 x = 3−3
24 paź 12:13
ICSP: 
więc ile się równa x ?
24 paź 12:14
Monia: 3
12
24 paź 12:15
ICSP: 
3
0,5x = 3
−3
po opuszczeniu potęg :
dokończ
24 paź 12:16
Monia: aa − 212
24 paź 12:16
ICSP:
24 paź 12:17
Monia: dzielic obu stronnie przez 1/2 ?
24 paź 12:18
Monia: −6 ?
24 paź 12:18
ICSP: | | 1 | |
ja bym pomnożył przez 2 ale pomysł z dzieleniem przez |
| również dobry. |
| | 2 | |
24 paź 12:19
ICSP: 
x = − 6
24 paź 12:19
Monia: −3*1/2 = −6 ?
24 paź 12:19
Monia: a co sie robi jak mamy w log √3 i wykonujemy dzialania ? jakos wspolnie to zapisac mozna ?
24 paź 12:20
ICSP: | | 1 | |
I sposób. Z dzieleniem przez |
| : |
| | 2 | |
II sposób z mnożeniem przez 2
x = −3 * 2 = −6
Nie ważne którym sposobem zrobisz będzie
24 paź 12:21
Monia: a co sie robi jak mamy w log √3 i wykonujemy dzialania ? jakos wspolnie to zapisac mozna ?
24 paź 12:23
Monia: log √3 16 x= 2 ?
24 paź 12:25
24 paź 12:25
ICSP: ostatnie najpierw przekształć do postaci jednego logarytmu a później dopiero policz jego
wartość.
24 paź 12:26
Monia: log √3 ( 16+0,125 −6) = 10.125 ?
24 paź 12:28
ICSP:
24 paź 12:29
Monia: pierwszy logarytm to 2 * drugi logarytmu : przez 3 ?
24 paź 12:34
Monia: 16*0,125 = 2
2\6= 0,33333 ?
24 paź 12:35
ICSP: coraz lepiej

log
√3 16 + log
√3 0,125 − log
√3 = log
√3 16 * 0,125 − log
√36 =
| | 2 | | 1 | |
log√3 2 − log√36 = log√3 |
| = log√3 |
| |
| | 6 | | 3 | |
dokończ.
24 paź 12:38
Monia: √3 x = 13 = 3−1
24 paź 12:42
ICSP: √3x = 3
−1 ⇒ x =
24 paź 12:44
Monia: −1
24 paź 12:45
ICSP: a czy
√3 = 3
24 paź 12:46
Monia: a 32+log34 jak obliczyc ?
24 paź 12:46
Monia: podzielic obustronnie prze
√3
24 paź 12:47
ICSP: sprowadź
√3 do potęgi 3 albo sprowadź trójkę do potęgi
√3 
Jak wolisz. Wykładniki możesz porównywać tylko gdy podstawy są sobie równe.
24 paź 12:48
Monia: 3
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12 x =3
−1
12 x=−1 dzielomy przez 1/2 −2
24 paź 12:50
Monia: −2 wychodzi ?
24 paź 12:50
ICSP:
24 paź 12:51
Monia: a ten przykład co Ci pisalam jak obliczyc za co najpierw sie zabrac?
24 paź 12:52
24 paź 12:53
ICSP: wzór piaty.
Czyli najpierw sprowadzić wykładnik do logarytmu o podstawie 3
24 paź 12:54