Logarytmy
Ola : Mam problem nie wiem jak rozwiązać takie zadanie : 2 log
6 2 * log
6 3 Z góry dziękuje za pomoc
24 paź 10:01
ICSP: to całe zadanie ?
Nie powinno być jeszcze
(log
6 2)
2 oraz (log
6 3)
2
24 paź 10:12
Ola : nie cale zadanie brzmi wykaz ze log6 2 2 +log62 3 + 2log6 2 * log6 3 = 1
24 paź 10:16
24 paź 10:17
Ola : ok w takim razie moje a = log6 2 , b= log6 3
24 paź 10:21
ICSP:
24 paź 10:22
Ola : tylko mam jeszcze problem z rozwiązaniem tej zalezności 6x = 2 i 6x = 3
24 paź 10:25
ICSP: nie za bardzo rozumiem.
Powinnaś dojść do momentu :
= ... = (a+b)2 gdzie a = log6 2 oraz b = log6 3
teraz podstaw wartości i dokończ obliczenia. Tamto podstawienie miało tylko na celu pokazanie
że jest tutaj wzór skróconego mnożenia.
24 paź 10:28
Ola : ok juz zrozumiała (log6 2 +log6 3) 2 =( log6 6 )2 = 12 = 1
24 paź 10:30
Aga1.: 6x=2
logarytmujesz obie strony
log66x=log62
xlog66=log62
x=log62
24 paź 10:31
ICSP: 
Oczywiście można od razu napisać :
log
26 2 + 2 * log
6 2 * log
6 3 + log
26 3 = (log
6 2 + log
6 3)
2 Tylko problem w tym ze
mało kto zauważy tą zależność na pierwszy rzut oka.
24 paź 10:32
Ola : mam jeszcze taki jeden problem musze obliczyc 36 0.5 − log6 3
24 paź 10:33
Ola : i wlasnie nie wiem jak rozgryźć ten logarytm
24 paź 10:35
ICSP: Sprowadź wykładnik potęgi do logo podstawie 6
24 paź 10:36
24 paź 10:37
Aga1.: Zastosuj wzory
xa−b=xa*x−b
αlogab=logabα
logaab=b
24 paź 10:37
Ola : jesli sprowadze to otrzymam 36log6 √6 − log6 3
24 paź 10:44
ICSP: do jednego

W wykładniku masz różnicę logarytmów
24 paź 10:45
Ola : nastepnie: 36
√6/ 3 
24 paź 10:46
ICSP: czegoś brakuje
24 paź 10:47
Ola : 36 log6 √6/3 ?
24 paź 10:50
ICSP: no i teraz to juz tylko skorzystać ze dwóch wzorków :
a * logb c = logb ca
oraz
aloga b = b
24 paź 10:51
Ola : a * logb c = logb ca nie wiem gdzie tego uzyc
24 paź 10:55
ICSP: a jak z 36 zrobić 6
24 paź 10:55
Ola : 62
24 paź 10:56
ICSP: no widzisz

teraz masz :
36
log6 √6/3 = (6
2)
log6 √6/3 = 6
2*log6 √6/3
i teraz już zadanie z głowy.
24 paź 10:57
Ola : aha 62log6 √6 / 3
24 paź 10:58
Aga1.: 62log6√6/3=6log6(√6/3)2
24 paź 10:58
Ola : 6log6 (√6/3)2
24 paź 10:59
Ola : czyli 6/9 = 2/3
24 paź 11:00
Ola : Bardzo dziękuje za pomoc
24 paź 11:00