matma
...: wyznacz kąt ostry α, wiedząc że cos2α=3/4
23 paź 20:51
aniabb: czyżby tam był kwadrat? wtedy α=30°
23 paź 20:54
...: tak, tam jest cos2 α= 3/4 .
moje niedopatrzenie
23 paź 20:55
...: ale czemu 30 stopni ?
23 paź 20:56
aniabb: bo cosα=√3/2
23 paź 20:56
23 paź 20:58
...: to może wytłumaczysz mi to zadanie; wiedząc, że sinx− cosx = 1/6 oblicz sinx i cosx .
23 paź 20:58
23 paź 20:58
aniabb: sinx i cosx czy sinx*cosx?
23 paź 21:00
...: sinx*cosx
23 paź 21:03
aniabb: obustronnie do kwadratu
(sinx−cosx)2=1/36
sin2x −2sinxcosx +cos2x=1/36 z jedynki tryg.
1−2sinxcosx=1/36
−2sinxcosx=−35/36
sinxcosx=−35/72
23 paź 21:06