geometria
KAJA: Wiecie może jak zrobić takie zadanie:
Punkty: A=(5,6) , B=(−3,8), C=(−7,11) są wierzchołkami trójkąta. Napisz równania środkowych
boków trójkąta ABC. Z góry dzieki
12 maj 14:34
Jakub: Liczę równanie środkowej wychodzącej z wierzchołka A i przechodząca przez środek (w końcu
środkowa

) boku BC.
B = (−3,8) C=(−7,11)
| | −3+(−7) | | 8+11 | |
SBC = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S
BC = (2; 9,5)
Teraz trzeba wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez te punkty A i S
AB (zobacz
1223)
Pozostałe środkowe wyznaczasz tak samo
Zobacz też stronę
2017
12 maj 17:48