Funkcja wykładnicza
nieogarniam: Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie? Trochę mnie w szkole nie było i
totalnie nie wiem jak się do tego zabrać:
Uprość wyrażenie, stosując prawa działań na potęgach:
(4r)1/2r1/2
−−−−−−−−
√r <− trzeciego stopnia.
23 paź 19:57
zombi: | √4r*√r | | 2*r | |
| = |
| = 2*r2/3 jak cos poknocilem, prosze mnie poprawic. z |
| 3√r | | r1/3 | |
wlasnosci poteg korzystasz.
23 paź 20:03
23 paź 20:05
Mila: | (4r*r)1/2 | | (22*r2)1/2 | | 2r | |
| = |
| = |
| =2r2/3 |
| r1/3 | | r1/3 | | r1/3 | |
23 paź 20:07
nieogarniam: Czemu tam nagle z (2
2*r
2)
1/2 jest 2r?
23 paź 20:21
Mila: | | 1 | |
2* |
| =1 przy potęgowaniu potęgi wykładniki mnożymy |
| | 2 | |
23 paź 20:40