matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
mini:
wyznacz kąt ostry α, wiedząc że cos
2
α=3/4 proszę o wytłumaczenie jak robić tego typu zadanka.
23 paź 19:39
ICSP:
3
√
3
cos
2
α =
⇒ cosα =
(bo α jest kątem ostrym)
4
2
√
3
cosα =
patrzysz do tablic i odczytujesz z nich wartość kąta.
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
23 paź 19:40
zombi:
sin
2
α+cos
2
α=1
3
cos
2
α=
4
1
sin
2
α=
/
√
4
1
sinα=
bo kąt ostry czyli pierwsza ćwiara
2
⇒ α=30
o
23 paź 19:42