ciągi
nati: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dla jakiego x liczby 1, 2x+2, x+6 tworzą ciag
arytmetyczny?
23 paź 19:25
23 paź 19:27
MARTA: Można prosić kogoś miłego o pomoc? Dany jest ciąg an=2n2−n, wyznacz wyraz an+1 tego ciągu.
23 paź 19:46
zombi: an=2n2−n
an+1 czyli za n w głownym wzorze podstawiamy n+1
an+1=2(n+1)2−(n+1)
23 paź 19:50
zombi: @nati:
jeśli tworzą ciąg arytmetyczny to mają taką samą różnice
23 paź 19:50
MARTA: Dziękuję a czy mogę się więcej dowiedzieć? czy tak to ma być an+1=2n+1−n+1 an+1=2n−n2
23 paź 20:01
zombi: an+1=2(n+1)2−(n+1)=2(n2+2n+1)−n−1=2n2+3n+1
23 paź 20:04
MARTA: jeszcze raz dziękuję
23 paź 20:23
nati : Nic z tego nie rozumiem
23 paź 20:25
MARTA: Aaaaaa mam jeszcze pytanie zombi, czy tam po tym ostatnim znaku = powinno być może 2n2+4n+1 no
bo 2*2n to 4n? a nie trzy?
23 paź 20:40
zombi: ale później masz jeszcze −(n+1) po wymnozeniu dostaniesz 4n ale pozniej odejmujesz jedno n
23 paź 20:42
zombi: powymnazaj to sobie na spokojnie oblicz
23 paź 20:43
MARTA: −n−1 bo opóściłeś nawias tak?
23 paź 21:17
zombi: tak
23 paź 21:19
zombi: nati:
1,2x+2,x+6 to kolejne wyraz ciagu arytmetycznego, z tego wynika ze roznica r=a2−a1 z
wlasnosci ciagu arytm.
wiec
r=2x+2−1
oraz r=x+6−2x−2
z tego dostajesz rownanie
2x+2−1=x+6−2x−2
rozwiaz i dostajesz x
23 paź 21:21
MARTA: a no faktycznie
23 paź 21:23
nati zombi: serdeczne dzięki
23 paź 21:26
nati zombi: ale dlaczego w r=a3−a2 masz 2x−2? chyba 2x+2 tak?
23 paź 21:49