Potrzebna pomoc z pochodnymi
Adam: Witam potrzebuje pomocy z pochodnymi, bo już mam mętlik w głowie. Mam taki przykład:
f(x) = 3
√x−
52x. Oblicz pochodną.
Napisze jak ja bym to zrobił i proszę o weryfikację. Według mnie to powinno być tak:
3x
12−
52x =
32x
−12−(i tutaj mam problem jak to zamienić

) ja
korzystałem z tego wzoru:
axn =
a*(−n)xn+1 czyli zamieniając:
52x
według tego wzoru otrzymuje:
5*(−1)2x2 =
−52x2 = −5*2x
−2 = −10x
−2
Czyli pochodna f(x) =
32x
−12−( −10x
−2) =
32x
−12+10x
−2
Zgadza się

Jak jest błąd to proszę o wytłumaczenie co i jak.
Pozdrawiam.
23 paź 17:53
Eta:
D; x>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(√x)'= |
| , ( |
| )'= − |
| |
| | 2√x | | x | | x2 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 3 | | 5 | |
f'(x)= 3* |
| − |
| *( |
| )' = |
| + |
| |
| | 2√x | | 2 | | x | | 2√x | | 2x2 | |
23 paź 18:02
23 paź 18:03
Adam: Momencik:
(3
√x)' = 3*x
12 i teraz ze wzoru na (x
n)' =
32x
−12 i to jest dobrze!
(
52x)' = dlaczego nie moge skorzystać ze wzoru, który podałem
23 paź 18:14
Adam: można go tylko stosować gdy w mianowniku jest xpotęga ?
23 paź 18:15
Eta:
Możesz ,ale po co?
łatwiej tak:
f(x)=k*g(x) to f
'(x) = k*g
'(x)
| | 5 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
|
| = |
| * |
| = |
| * ( |
| )'=......... |
| | 2x | | 2 | | x | | 2 | | x | |
23 paź 18:17
23 paź 18:19
Adam: Czyli ogólnie rzecz biorąc to co wyszło mi w pierwszym poście jest dobrze


?
Chciałbym umieć kilkoma sposobami dlatego wole i trudne i łatwe
23 paź 18:30
Adam: Raz a pożądnie chciałbym wiedzieć czy dobrze robie, bo nie długo bede mial z tego zaliczenie
tak wiec prosze o komentarz.
Bo tak patrze i z moich pierwszych obliczen wychodzi z (
52x)'= −10x
−2
A jak uzyje tego wzoru od ciebie Eta to wychodzi:
52*(−x
−2) = −
52x
−2
Czyli juz coś zle

HELP
23 paź 18:56
Eta:
Jak już się tak uparłeś, to
| | g(x) | | g'(x)*h(x)−g(x)*h'(x) | |
f(x)= |
| to f'(x)= |
| |
| | h(x) | | [g(x)]2 | |
| | 0*2x−5*2 | | −10 | | 5 | |
f'(x)= |
| = |
| = − |
| |
| | (2x)2 | | 4x2 | | 2x2 | |
23 paź 19:03
Eta:
lub tak :
| | 5 | | 5 | | 5 | | 1 | | 5 | |
f'(x) = |
| * (−1)*x−1−1= − |
| *x−2 = − |
| * |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | x2 | | 2x2 | |
Najprostszy sposób, to ten,który podałam na wstępie !
23 paź 19:07
23 paź 19:16
Eta:
Niee !
| | 5 | | 5 | |
jak możesz tak myśleć? − |
| = − |
| *x−2 ≠ −10x−2 |
| | 2x2 | | 2 | |
23 paź 19:20
Eta:
Zobacz, gdzie robisz błąd:
| | 5 | | 1 | |
− |
| = −5*(2x)−1= −5* |
| *x−1 |
| | 2x | | 2 | |
a Ty odwróciłeś tylko x
23 paź 19:23
23 paź 19:41