wielomian
Nieuk: Witam Serdecznie. Mam problem i potrzebuje fachowej pomocy.
Mianowice chciałbym abyście sprawdzili dla mnie iloraz tego zadania.
W(x) = (x3+4x2+x−6) : (x+3) = x2 − x −2
Błagam, powiedzcie mi, czy wykonałem te zadanie dobrze. OD niego zalezy moja przyszłość
naprawde!
23 paź 13:55
Wątroba: Jeśli nie pomyliłeś znakow to powinno byc chyba dobrze
23 paź 14:00
ICSP: (x+3)(x
2 − x − 2) wymnóż i sprawdź czy wyjdzie x
3 + 4x
2 + x − 6
23 paź 14:01
23 paź 14:02
ICSP: P.S. Nie wyjdzie
23 paź 14:02
Nieuk: Robilem to 2 godziny. Nie ma juz dla mnie nadziei
23 paź 14:04
ICSP: zawsze jest nadzieja

Dzieliłeś zwyczajnie czy schematem Hornera?
23 paź 14:05
Nieuk: Nie mam pojecia jak to zrobic dobrze. Bylem pewien ze tak jest.
23 paź 14:05
Nieuk: Dzielilem z tej strony tutaj o dzieleniu wielomianow
23 paź 14:05
Piotr:
pomyliles jeden znak wiec nie jest tak źle.
23 paź 14:06
23 paź 14:06
pigor: ... no to sprawdzam :
(x+3)(x
2+x−2)= x
3+x
2−2x+3x
2+3x−6= x
3+4x
2+x−6=W(x) ,
a więc ↑ tu powinien być znak
+ . ...
23 paź 14:06
Nieuk: icsp tym pierwszym linkiem robilem
23 paź 14:07
ICSP: skoro pierwszym nie wychodzi to spróbuj zrobić drugim
23 paź 14:10