Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnić następujące nierówności /
Tomasz: witam, mam oto takie zadanka:
Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnić następujące nierówności / równości:
1. n' ≥ 2
n dla n ≥ 5
| | | | | | | | | | n! | |
2. | + | = | gdzie | = |
|
|
| | | | | | k!(n−k)! | |
| | | |
3. | mniejsze 22n dla n ≥ 1
|
| | |
Przepisywane z tablicy od wykładowcy a pisał takim maczkiem więc mam nadzieję, że dobrze
przepisałem.
Bardzo proszę o pomoc.
23 paź 08:45
23 paź 08:47
Tomasz: a cos jasniej mozna prosic .... akurat indukcja matematyczna to dla mnie duza gora .... gubie
sie na 3 fazie czyli dla k+1
23 paź 09:03
aniabb: to przećwicz najpierw te co tam są rozwiązane, a potem powalcz z własnymi
23 paź 09:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co oznacza zapis n'
23 paź 09:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
może
n!
23 paź 09:10
Tomasz: tez mi sie to nie podobalo ... n' − chyba wlasnie n!
23 paź 09:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może na start 1.
1o n=5
5! = 5*4*3*2*1 = 120 > 32 = 25
2o n=k
n! ≥ 2n
3o
(n+1)! = n!*(n+1) ≥ 2n * (n+1) > 2n * 2 = 2n+1
c.n.w.
23 paź 09:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz 4.
1
o n=1
1+1 = 2 = 2
1
2
o
n=k
3
o
n=(k+1)
| | | | | | | | | | | |
+ | + .... + | + | = 1+ | + .... + | + 1 = |
| | | | | | |
// korzystam z rozpisu symbolu newtona, który będziesz dowodził indukcyjnie w (2) // =
| | | | | | | | | | | | | |
= 1 + ( | + | ) + ( | + | ) + .... + ( | + | ) + 1 = |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
= [ | + | + | + .... + | + 1] + [1 + | + | + .... + |
| | | | | | | |
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
=[ | + | + | +....+ | + | ] + [ | + | + | +....+ | ] = |
| | | | | | | | | | |
= 2
n + 2
n = 2
n+1
c.n.w.
a (2) i (3) zostawiam dla Ciebie
23 paź 09:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
żeby nie było że student może sie obijać cały semestr
23 paź 09:25