`
Jarek: 5x+4y=21
Jak to rozwiązać ? Żeby rów. diof. miało rozwiązanie to NWD(a,b)|C . W tym przypadku ,to się
nie pokrywa ,ponieważ NWD(5,4)=1 ..
22 paź 22:33
22 paź 22:36
AC:
Jarku a 1 nie dzieli 21
22 paź 22:36
Jarek: AC:
Trafna uwaga

.
Aniabb, akurat z tego zbioru zadań obecnie korzystam na studiach
22 paź 22:47
aniabb: ale w tym masz odpowiedzi
22 paź 22:49
Jarek: Zauważyłem ^^
22 paź 22:49
Jarek: Sposób do zadania bardzo fajny ,tylko podstawianie liczb może być czasochłonne
22 paź 22:51
aniabb: to się daje bez podstawiania ... zaraz poszukam
22 paź 22:52
Jarek: Byłbym wdzięczny
22 paź 22:53
aniabb: z krótkim podstawianiem to jest jak w 6
22 paź 22:54
Jarek: Dzięki wielkie.
22 paź 22:57
22 paź 22:57
Jarek: 9 = 2*4 +1 ⇒ 1 * 9 +(−2)*4 = 1 / * 91
91 * 9 + (−182) * 4 = 91
Nie rozumiem ,części po symbolu ⇒ dalszej części .. To z jakiegoś wzoru ?
22 paź 23:06
Jarek: ogólnie z tego co wiem ,to algorytmem powinno się zacząć.
a=bq1+r1
b=r1q2+r2
22 paź 23:14
aniabb: po prostu ten kawałek z 4 przeniosłeś na drugą stronę by mieć jak w równaniu 9 i 4 razem
22 paź 23:22
aniabb: ale w tym przypadku algorytm to ta 1 linijka
22 paź 23:23
Jarek: Czyli po ⇒ odwracamy algorytm Euklidesa i zastanawia mnie dlaczego mnożymy przez 91.
22 paź 23:27
aniabb: tu u Ciebie
5=1*4+1
5−1*4=1 //*21
21*5−21*4 = 21
y=(−21)+5k
x=21−4k
22 paź 23:30
aniabb: bo taka liczba była po równa się w zadaniu u Ciebie będzie 21
22 paź 23:30
Jarek: Aha ,rozumiem,po prostu tutaj nie ma żadnego wzoru. Jedynie trzeba stosować taki algorytm do
wszystkich przykładów,tak ?
22 paź 23:34
aniabb: tak
22 paź 23:36
asdf: Przeprzaszam, że się wtrące.
Witaj aniabb, zaliczyłem na 4

Dzięki

Były błędy w obliczeniach (Δt to 0,01mm, a nie
róznica temp), ale i tak bardzo dziękuję za pomoc
22 paź 23:39
aniabb: jakie mm

sek
22 paź 23:40
Jarek:
6. Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
17 x + 39 y = 83.
Rozwiązanie.
Liczby 17 oraz 39 są względnie pierwsze, zatem nasze równanie posiada rozwiązanie w
liczbach całkowitych. Wyliczmy x:
x=83−39y/17=4−2y+15−5y/17=4−2y+5(3−y)/17
Ostatnia prośba,możesz mi powiedzieć skąd się wzieło 4−2y ?
22 paź 23:41
aniabb: 83/17 = 4 reszta 15 i ta reszta została w ułamku
39y/17 = 2y reszta 5y została w ułamku
22 paź 23:44
asdf: aniabb, Δt − to był błąd pomiarowy, czyli uwzględnia się wtedy dokładność stopera, (źle
napisałem, oczywiscie 0,01sekundy) Całkiem inne wyniki wyszły, ale byłem i zaliczyłem teorie
na 4, mogłem się targować, ale już się śpieszyłem do innego kampusu, a tramwaje rzadko jeżdżą
22 paź 23:44
aniabb: no mówiłam że małe t to czas
22 paź 23:46
asdf: ja to zrozumiałem, że to różnica pomiędzy największym czasem, a najmniejszym
22 paź 23:47
Jarek: Dziękuje Ci bardzo za poświęcenie czasu. Życzę miłej nocy
22 paź 23:48