`
x19: Rozwiąż w liczb. całkowitych następujące równanie stosując algorytm Euklidesa .
4x+9y=91
15 paź 00:47
aniab: liczby 4 i 9 są względnie pierwsze (ich największym wspólnym dzielnikiem jest 1) więc tylko na
piechotę
podstawiamy kolejno 1,2,3 ...
dla x=7 y=7 więc :
x=7+9t
y=7−4t
t∊C
bo:
Jeśli równanie a x + b y = c, gdzie a, b, c są liczbami całkowitymi, jest
rozwiązalne w liczbach całkowitych, to posiada ono nieskończenie wiele rozwiązań. Jeśli
jednym z nich jest para liczb całkowitych (xo, yo), to wszystkie rozwiązania dane są wzorami
x = xo+ b
1 t , y = yo− a
1 t,
| | a | | b | |
gdzie a1= |
| b1= |
| |
| | (a,b) | | (a,b) | |
a t jest dowolną liczbą całkowitą.
15 paź 08:25
AC:
NWD(4;9) =1
Algorytmem będzie tak
9 = 2*4 +1 ⇒ 1 * 9 +(−2)*4 = 1 / * 91
91 * 9 + (−182) * 4 = 91
dalej tak jak aniab.
15 paź 10:37
aniab: to teraz będzie
x=−182+9k
y=91−4k
dla k=21 wychodzi moje rozwiązanie czyli t=k+21
15 paź 10:58
AS:
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
15*x + 26*y = 358
Wyznaczamy niewiadomą przy której jest mniejszy współczynnik
| | 358 − 26*y | | 13 − 11*y | |
x = |
| = 23 − y + |
| = 23 − y + t1 |
| | 15 | | 15 | |
Stąd otrzymujemy równanie 11*y + 15*t1 = 13
Wyznaczamy y
| | 13 − 15*t1 | | 2 − 4*t1 | |
y = |
| = 1 − t1 + |
| = 1 − t1 + t2 |
| | 11 | | 11 | |
Stąd 4*t1 + 11*t2 = 2
| | 2 − 11*t2 | | 2 − 3*t2 | |
i dalej t1 = |
| = −2*t2 + |
| = −2*t2 + t3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 − 3*t2 | |
gdzie t3 = |
| czyli 3*t2 + 4*t3 = 2 |
| | 4 | |
| | 2 − 4*t3 | | 2 − t3 | |
Wyznaczamy t2 = |
| = −t3 + |
| = −t3 + t |
| | 3 | | 3 | |
skąd kiolejno
t3 = 2 − 3*t , t2 = −2 + 3*t + t = −2 + 4*t , t1 = −2*(−2 + 4*t) + 2 − 3*t = 6 − 11*t
i ostatecznie
y = 1 − t1 + t2 = 1 − 6 + 11*t − 2 + 4*t = 15*t − 7
x = 23 − y + t1 = 23 − 15*t + 7 + 6 − 11*t = −26*t + 36
15 paź 11:22