.
asdf: Witam

Oblicz:
√5 − 12i
z
2 = 5 − 12i
ukł. r:
x
2 − y
2 = 5
| | 6 | |
2xy = −12 ⇒ xy = −6 ⇒ y = − |
| |
| | x | |
x
4 − 36 = 5x
2
x
4 − 5x
2 − 36 = 0
x
2 = t ≥ 0
t
2 − 5t − 36 = 0
Δ = 169 ⇒
√Δ = 13
x
2 = 9
x = 3 ∪ x= −3
dla x = 3: dla x = −3:
y = −2 y = 2
odp: pierwiastki wielomianu to: z = 3 − 2i ∪ z = −3 + 2i
Proszę o sprawdzenie
22 paź 19:16
Godzio: Ok
22 paź 19:19
22 paź 19:19
asdf: Wrzucam nawet te proste, bo jak mnie menda weźmie do tablicy i znajdzie błąd to wywala z
ćwiczeń
22 paź 19:20
asdf: sprawdzałem z wolframem, ale coś mi nie wychodzi
√−11 + 60i
ukł. r.:
x
2 − y
2 = −11
x
4 − 900 = −11x
2
x
4 + 11x
2 − 900 = 0
x
2 = t >=0
t
2 + 11t − 900 = 0
√Δ = 61
t
1 = < 0
t
2 = 36
x = 6 ∪ x = −6
dla x = 6 y = 5
dla x = −6 y = −5
W wolframie jest tylko: z = 5 + 6i, a mi wychodzi:
z = 6 + 5i ∪ z = −6 − 5i
Jest dobrze, czy źle to odczytuje?
22 paź 19:28
asdf: ?
22 paź 19:33
Krzysiek: t2 =25
22 paź 19:36
asdf: Ok, dzięki
22 paź 19:38
asdf: φπ
z = |z|
n(cosφ * n + isinφ * n)
| | π | | π | | π | | 5π − 2π | | 3π | |
sin |
| = cos( |
| − |
| ) = cos( |
| ) = cos |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | | 10 | |
| | 3π | | 3π | |
(cos |
| * 10 + isin |
| *10 = (cos3π + isin3π)10 = |
| | 10 | | 10 | |
(cos(2π + π) + isin(2π + π))
10 =
(cosπ + isinπ) = (−1 + 0i)
1. Jaki tutaj jest moduł? Dlaczego potęga:
10 określa, że n = 10, skoro potęga powinna być
przy podule, a nie po wartościach trygonometrycznych?
2. Dlaczego tutaj uciekła ta potęga (
chodzi mi o moment zapisany na czerwono)?
22 paź 19:51
Godzio:
Moduł jest 1 (jedynka trygonometryczna)
Nie zbyt rozumiem resztę pytań ? Ta potęga znika już gdy masz zapisane cos3π + isin3π
22 paź 19:57
Vax: Nie odpisywać, zadanie z olimpiady matematycznej
22 paź 19:58
asdf: a może z tego wynikać to, że mnożenie jest przemienne i wartość modułu = 1? :
| | π | | π | | π | | π | |
(sin |
| + icos |
| )10 = (sin |
| + icos |
| )*110 = ....tak może to też |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
być interpretowane? Potęga jest za wartościami trygonometrycznymi i nie ma modułu, czyli moduł
= 1 tak?
22 paź 19:59
asdf: @Vax
Żadne zadanie z olimpiady matematycznej tylko zadanie na jutrzejsza matematyke.
22 paź 20:00
Godzio:
Podszywa się, prawdziwy Vax jest zarezerwowany, a kolega zaraz dostanie bana ...
22 paź 20:00
asdf: @Godzio
post z 1959 jest poprawny? Dobrze to zrozumiałem?
22 paź 20:01
asdf: Tylko jak ty pisałeś swoją odpowiedź to ja pisałem swoje i posty się zdublowały.
22 paź 20:01
Godzio:
Moduł tej liczby zespolonej jest po prostu 1
(z = sinx + icosx ⇒ |z| =
√sin2x + cos2x =
√1 = 1), a czy dasz to z przodu czy z tyłu to
też bez różnicy bo mnożenie jest przemienne
22 paź 20:02
asdf: Ok, dzięki.
Korzystając ze wzorów Moivre'a i wz. skr. mn. wyprowadź wzór na cos2α i sin2α.
sin(α + b) = sinαcosb + sinbcosα = sinαcosα + sinαcosα = 2sinαcosα
Tutaj trzeba zacząć od czego? bo mam podobne rozwiązanie dla sin3α oraz cosα:
(cosα + isinα)3 = cos3α + isin3α
(cosα + isinα)3 = cos3α + 3cos2α* i *sinα + 3cosαsin2αi2 + sin3αi3 =
cos3α − 3cosαsin2α − sin3α * i + 3cos2α * i * sinα =
cos3α − 3cosαsin2α + i(3cos2αsinα − sin3α)
To już jest koniec dowodu?
22 paź 20:12
asdf: drugą linijkę proszę zignorować, zapomniałem wymazać
22 paź 20:12
asdf: więc aby udowodnić cos2α i sin2α trzeba to zrobić tak:
(cosα + isinα)2 = ....tym sposobem?
22 paź 20:13
asdf: już mi wyszło
22 paź 20:16
Godzio:
Tak
22 paź 20:19
asdf: wyszło mi:
(cosα + isinα)2 = cos2α + 2sinα * i * cosα − sin2α
(cosα + isinα)2 = cos2α + sin2α
i nie rozumiem za bardzo, bo wychodzi mi sprzeczność:
cos2α + sin2α = cos2α − sin2α + 2sinαcosα
Co z tym i
A co z tym i?
22 paź 20:22
Godzio:
Ale dlaczego i Ci znika ?
(cosx + isinx)n = cos(nx) + isin(nx)
22 paź 20:23
asdf: w drugiej czy czwartej linijce?
skoro w drugiej:
sin2α*i2 = −sin2α
22 paź 20:27
asdf:
22 paź 20:40
Godzio:
I w 2 i w 4
22 paź 20:41
Godzio:
Popatrz na wzór i pomyśl,
22 paź 20:42
Mila: (cosα + isinα)2 = cos2α + 2sinα * i * cosα − sin2α=cos2α+isin2α
albo ze wzorów de M..
(cosα + isinα)2 = cos2α + isin2α i wszystko się zgadza.
22 paź 20:45
asdf: czyli treść zadania powinna być taka:
Korzystając ze wzorów de Moivre'a wyprowadź wzór na cos2α + isin2α tak?
22 paź 20:47
asdf:
22 paź 20:50
Godzio:
Nie, wzory wyprowadzasz przez porównanie części rzeczywistych i części urojonych
22 paź 20:51
asdf: Godzio, mógłbyś mi to bardziej wytłumaczyć? Próbuję to zrozumieć, ale nie bardzo mi wychodzi

Jeszcze to:
(cosx + isinx)
n = cos(nx) + isin(nx)
tego też nie bardzo rozumiem
22 paź 20:53
Godzio:
To jest właśnie wzór Moivre'a
22 paź 20:54
asdf: gdzie moduł = 1?
22 paź 20:55
asdf: ?
22 paź 20:59
Godzio:
Tak
22 paź 21:01
Godzio:
Takie uproszczony wzór, do tego zadania nic więcej nam nie potrzeba
22 paź 21:02
asdf: A ja się tyle trudziłem...
22 paź 21:02
Godzio:
Czasem trzeba
22 paź 21:07
Mila: Nie wiem, jakie miałeś zadanie, jest dużo komentarzy i nie mogę "wyłuskać"
Zadanie podobne do zadań w Krysickim.
Wyrazić cos3x przez sinα i cosα.
Jeśli to zrobisz to zrozumiesz.
22 paź 21:09
asdf: jak obliczyć takie coś?
z2 − 4z + 13 = 0
x2 + 2xyi − y2 − 4x − 4yi + 13 = 0
x2 − y2 − 4x = −13
2xy − 4y = 0
i tu lecieć? bo pisze: zrobić dwoma sposobami.
A tu największa potęga to 2, czyli nie trzeba korzystać ze wzorów De Moivre'a bo się idzie
pogubić?
22 paź 21:09
asdf: @Mila
Jak wyprowadzić wzór cos3x? nie miałem sumy trzech kątów
22 paź 21:10
Godzio:
cos3x + isin3x = (cosx + isinx)3 = cos3x + 3i * sinxcos2x − 3sin2xcosx − isin3x
= cos3x − 3sin2xcosx + i(3sinxcos2x − sin3x)
Zatem: cos3x = cos3x − 3sin2xcosx , sin3x = 3sinxcos2x − sin3x
22 paź 21:14
Mila: Zaraz zrobimy to równanie z 21:09. Zrob teraz z cosinusem.
(cosα+isinα)3=cos3α+isin3α ze wzoru Moivrea
Lewa ze wzoru skróconego mnożenia: zrób i porównaj części rzeczywiste.
L=
22 paź 21:16
Godzio:
Jeden sposób to oczywiście delta i pierwiastki. A drugi hmm, czy to byłby drugi sposób

? :
z
2 − 4z + 4 + 9 = 0
(z − 2)
2 − (3i)
2 = 0
(z − 2 − 3i)(z − 2 + 3i) = 0
z = 2 + 3i lub z = 2 − 3i
22 paź 21:16
asdf: delte znam, ale nad drugim się zastanawiam − czy potrzebne jest użycie wz. de Moivre'a czy
nie..bo nie wiem o co chodzilo wykładowcy.
Teraz rozumiem ten z L = P
@Mila
A jak wygląda cosinus trzech kątów?
22 paź 21:26
Mila: asdf? Rozjaśniło się coś?
22 paź 21:27
Mila: Godzio Ci wyprowadził.21:14
Chciałabym, abyś to sam zrobił.
22 paź 21:29
asdf: @Mila
Tak, z tego wynika to, że wcześniej rozumiałem...pogubiłem się..i znowu zrozumiałem
22 paź 21:30
Mila: Tak to jest.
No to wyprowadź wzór na sin3α. Godzio nie rozwiązuj.
Asdf , czekam.
22 paź 21:33
asdf: Przepraszam, ale posty są tak często dodawane, że dublują się. Od początku..
część urojona = i
i = 3sinx = 3sinxcos
2x − sin
3x
mam doprowadzić go do takiej postaci jak jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
?
22 paź 21:39
asdf:
22 paź 21:47
Mila: fatalny zapis;ale dobrze wyprowadziłeś.
ma być tak
część urojona i*(sin3α) ze wzoru Moivre'a
= i*(3sinxcos2x − sin3x ) ze wzoru skroconego mnożenia
stąd sin3α=3sinxcos2x − sin3x
22 paź 21:54
Mila: Vax , gimnazjaliści zrobią innym sposobem, bo nie znają liczb zespolonych.
22 paź 21:55
asdf: Jeżeli wykładowca dał: oblicz dwoma sposobami, to jeden jest to delta, drugi może być ten? (czy
o ten mu chodziło)
z
2 − 4z + 13 = 0
x2 + 2xyi
− y2 − 4x − 4yi
+ 13 = 0
ukł. r.:
x
2 −y
2 − 4x = −13
−y
2 − 4y = 0 ⇒ −y(y + 4) = 0 ⇒ y = 0 ∪ y = −4
Dla y = 0:
x
2 − 4x − y
2 = −13
x
2 − 4x + 13 = 0
Δ = −36
tutaj już nie liczę delty ujemnej?
Dla y = −4
x
2 − 4x − 16 + 13 = 0
x
2 − 4x − 3 = 0
√Δ =
√28
coś mi nie wychodzi
22 paź 21:57
asdf: Jak mogą być 4 rozwiązania dla pierwiastka 2 stopnia?

Jak podstawię dla delty ujemnej to
wyjdzie mi to samo co Godzio, ale co z drugim przypadkiem dla y = −4? Wykluczyc go?
22 paź 22:04
asdf: ?
22 paź 22:09
Mila: masz pomyłkę
x2 + 2xyi − y2 − 4x − 4yi + 13 = 0⇔
(x2−y2−4x+13)+i(2xy−4)=0+0i
x2−y2−4x+13=0 i
część urojona (2xy−4y)i=0⇔2xy−4y=0⇔2y(x−2)=0
y=0 to już rozważyłeś, zostaje x=2
22−y2−4*2+13=0
−y2+9=0
y2=9
y=3 lub y=−3
z=2+3i lu z=2−3i
22 paź 22:12
asdf: Ok, dzięki

z
4 − 8z
2 + 15 = 0
zrobiłbym to tak;
z
4 − 8z
2 + 16 − 1 = 0
(z
2 − 4)
2 − 1
2 = 0
(z
2 − 5)(z
2 − 3) = 0
z
2 = 5 lub z
2 = 3
z =
√5 z =
√3
z = −
√5 z = −
√3
dobrze?
22 paź 22:15
asdf: Przepraszam, błędny zapis:
z4 + 8z2 + 15 = 0
22 paź 22:20
asdf: (z2 + 4)2 − 12 = 0
(z2 + 3)(z2 + 5) = 0
z = √−3 = i√3
z = −√−3 = −i√3
z = √−5 = i√5
z = −√−5 = −i√5
tak jest dobrze?
22 paź 22:22
Mila: Tak.
22 paź 22:22
asdf: a w jaki sposób zrobić to sposobem ze wzorami de Moivre'a?
22 paź 22:23
Mila: a co chcesz tak liczyć √−3? i √−5 ?
22 paź 22:33
asdf: nie, to:
z
4 + 8z
2 + 15 = 0
22 paź 22:35
Mila: Nie.
Możesz tylko to, co napisałam wcześniej, ale nie trzeba sobie robić kłopotu w tym przypadku.
22 paź 22:41
asdf: Ok, dzięki:
3√−27i
|z| = 27
cosα = 0
| | 3π | |
sinα = −1 >>>>>>>>>>> φ = |
| |
| | 2 | |
| | | | π | |
w0 = 3(cos( |
| ) + isin( |
| )) = 3(0 + 1i) = 3i |
| | 3 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | 7π | |
w1 = 3(cos( |
| ) + isin |
| ) = |
| | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
3(cos(π + |
| ) + isin(π + |
| ) = 3(− |
| − |
| i) |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | 11π | |
w2 = 3(cos( |
| ) + isin( |
| ) = |
| | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
3(cos(2π − |
| ) + isin(2π − |
| )) = 3(cos |
| − sin |
| ) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dobrze?
22 paź 22:52
Mila: Dobrze.Widzę, że nabrałeś wprawy. Zapisy prawidłowe.
22 paź 22:59
asdf: Dziękuję, tylko jeszcze z tym mam problem. Jakbyś mogła to zobacz:
3√−1 + i
|z| =
√2
| | √2 | | π | | 3π | |
sinx = |
| >>>>> 2 ćw, kątx = |
| −−−> kąt fi = π − π/4 = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | | | 3π | |
w0 = 21/6(cos |
| + isin |
| ) = 21/6(cosπ/4 + isinπ/4) = |
| | 3 | | 12 | |
| | | | | |
w1 = 21/6(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
21/6(cos(2π − |
| ) + isin(2π = |
| ) = 21/6(cosπ/12 − sinπ/12) |
| | 12 | | 12 | |
tak już to zostawić czy jest błąd?
22 paź 23:04
Mila: ale możesz zostawić tak jak napisłeś
Policz trzeci pierwiastek.
22 paź 23:18
asdf: Dziękuję.
| | | | 27π | |
w2 = 21/6(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 12 | |
| | 3π | | π | | √2 | | √2 | |
21/6(cos(2π + |
| ) + isin(2π + |
| ) = 21/6( |
| + |
| i) |
| | 12 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Nie wiem czy dobrze, bo pierwiastek się powtórzył z pierwszym
22 paź 23:22
asdf: ?
22 paź 23:30
asdf:
22 paź 23:38
Mila: wzór dla pierwiastka 3 stopnia
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
3√|z|(cos |
| +isin |
| ) k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
22 paź 23:39
asdf: No to się nie dziwie, czemu mi wyszedł pierwszy pierwiastek, jak ja wstawiłem za k = 3

Dziękuję
22 paź 23:40
Mila: Dobranoc.
Powodzenia na ćwiczeniach.
22 paź 23:45
asdf: Dziękuję

Dobrej nocy
22 paź 23:45