oblicz pochodną następujacych funkcji.
misio00: Oblicz pochodną następujacych funkcji:
| | 10 | |
a) f(x)=√3x − 0,9x + |
| − cosx
|
| | 4√16x3 | |
| | 5 | | 10x + √5 | |
b) f(x)= |
| + |
| − 3√ 8x2 + sinx
|
| | 2x2 | | √x | |
| | 1 − 2√x | | 3 | |
c) f(x)= |
| − |
| + x * 3√x + 102
|
| | x3 | | 7x | |
| | 1 | | 1 | |
d) f(x)= |
| ( x2 + |
| )2 − π2
|
| | 3 | | x2 | |
| | 1 | |
e) f(x)= 2√3x3 − (√x + |
| )2 + tgx − ctgx
|
| | √x | |
bardzo prosze o rozpisanie krok po kroku
22 paź 11:41
aniabb: jak masz dodawanie i odejmowanie to kazdą możesz liczyć oddzielnie ze wzorów podstawowych
zazwyczaj
22 paź 11:50
22 paź 11:50
aniabb:
| | 3 | |
a) f' = |
| − 0,9x * ln0,9 + U{10*3*16*2x2}{44√16x3 −sinx |
| | 2√3x | |
22 paź 11:53
aniabb: na końcu PLUS sinx
22 paź 11:54
misio00: nie umiem zdbytnio sobie z tym poradzic
22 paź 12:18