F. Wykładnicza
Kamil: Dla jakich wartości parametru m podana nierówność ma conajmniej jedno rozwiązanie?
8x+4m−21−m < 0
22 paź 08:17
aniabb: kiedy 4m−21−m <0
22m<21−m
3m<1
m<1/3
22 paź 08:34
Kamil: Oki ale dlaczego sie pozbyłaś 8x
I mam jeszcze jedno (ostatnie)
m * 2x + m −1 <0
Też kiedy ma 1 rozwiazanie (conajmniej)
22 paź 08:38
aniabb: bo 8x jest zawsze >0 więc reszta musi być na minusie żeby <0
22 paź 08:40
Kamil: Ok rozumiem jak zrobic ostatnie? Bo tam m sie pojawia nawet przed 2x czyli juz podzielic nie
mozna
22 paź 08:41
aniabb:
| | 1−m | | 1−m | |
2x< |
| gdy m>0 lub 2x> |
| gdy m<0 |
| | m | | m | |
| 1−m | | 1−m | |
| >0 gdy m>0 lub |
| >0 gdy m>0 |
| m | | m | |
22 paź 08:44
Kamil: Oki a takie log2 [m(x2+1] ≤ log2 (4x2+4x+7) i ta nierownosc ma conajmniej jedno
rozwiazanie
To przeksztalcam do postaci mx2+m ≤ 4x2 + 4x+7 potem porzadkuje i rozwiazuje Δ≥0 Tak?
22 paź 08:47
aniabb: tak ale jeszcze każda liczba logarytmowana >0
22 paź 08:50
Kamil: Ta po prawej stronie umiem. Fakt.
Natomiast co bedzie po lewej?
mx2 + m > 0 ⇔m(x2+1) >0 ⇔m>0
Tak?
To po prawej stronie nam na x postawi warunek że x należy do R
22 paź 08:52
aniabb: tak
22 paź 08:55
Kamil: Ok a jak obliczyc log
2 360 wiedzac ze log
3 20=a oraz log
3 15=b
| | log3 360 | |
Na razie doszedłem do tego że log2 360 = |
| |
| | log3 2 | |
22 paź 09:00
aniabb: log2360 = log2(8*45) = log28+log245 = 3+log245
22 paź 09:03
Kamil: Dzieki... Wyznacz wszystkie wartosc parametru m dla ktorych rownanie log2 x + log2 (x−m) =
log2 (3x+4) ma dwa rozne pierwiastki rzeczywistee
Tu tutaj korzystam z wzorow na logarytmy (umiem to jak co) przeksztalcam delogarytmuje i
wychodzi rownanie kwadratowe w ktorym Delta > 0 Tak?
i jeszcze zastrzeżenia x>0 , x>m , x>−4/3 czyli x>m i x>0
22 paź 09:05
aniabb: | | log315 | |
log245=log2(15*3) = log215 + log23 = |
| +1/ log32 |
| | log32 | |
22 paź 09:06
aniabb: tak
22 paź 09:06
aniabb: log320 =log3(4*5) =2log32 + log35
log315 =log33 + log 35 = 1+log35
22 paź 09:07
Kamil: No tak ale jak dajmy na to zrobie to zadanie i wyjda mi konkretne wartosci parametru m to potem
mam zrobic m>−4/3 m<x czy jak? Czy to co mi wyjdzie to bedzie odp?
22 paź 09:08
Kamil: Oki dzieki

Trudnych przeksztalcen jeszcze nie rozumiem
22 paź 09:09
aniabb: m>−4/3
22 paź 09:12
aniabb: które są trudne?
22 paź 09:12
Kamil: To co napisałaś powyżej np

Ok ostatnie zadanie z parametrem zostalo i ide na sp
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych nierownosc m * log
22 (x+1) − 2m log
2
(x+1) +m−4 = 0 ma dwa rozwiazania mniejsze od 3. Jakei tutaj warunki bo tego kompletnie nie
lapie
22 paź 09:14
aniabb: log2(x+1) =t
i masz m*t2−2mt+m−4=0 delta...
22 paź 09:20
Kamil: Ok tak robilem i warunki to
Delta > 0
xw <3
f(x) < 3
Tak czy inne?
22 paź 09:21
aniabb: t1 i t2 zalezą od m i odstawiasz i masz 2 równanka z log i wyliczasz x i one <3 (ale >−1 bo
log)
22 paź 09:22
Kamil: Nie rozumiem

Moglabys troche zrobic?
22 paź 09:22
aniabb: √Δ=4
| | 2m−4 | |
t1= |
| =log2(x−1) ⇒ x=1+21−2/m > 3 |
| | 2m | |
22 paź 09:28
aniabb: to samo dla t2
22 paź 09:28
aniabb: cd aaa tam miało być < 3 więc
21−2/m<2
1−2/m<1
m>0
a dla t2
21+2/m<2
m<0
chyba zbiór pusty
22 paź 09:34
Dare17: Oki
22 paź 09:40
22 paź 09:41