darekk1990: Witam, mam jeszcze jedno zadanie z logarytmów:
Wyznacz log2436 w zależności od a
a = log42
nie pamiętam czy polecenie brzmiało dokładnie tak... Wiem że trzeba było przedstawić
log2436 za pomocą log42 , czy jakoś tak
3 cze 19:00
Jakub:
log436
log24 = -------------
log424
log436 = log4(4*9) = log44 + log49 = 1+log432=1+2log43
log424 = log4(8*3) = log48 + log43 = 3/2+log43
liczę log48= log28/log24 = 3/2
Chyba a=log43 jak tak, to log2436=(1+2a)/(3/2+a)
Korzystam z tych wzorów 218
3 cze 19:38
darekk1990: Dzieki wielkie, w sumie chodziło mi o sam schemat rozwiazania.
Bardzo mi pomogłeś
Pozdrawiam