Liczby zespolone
xologo: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, najlepiej z krótkim opisem, wytłumaczeniem, poniższych zadań z
liczb zespolonych.
Oblicz:
1) √(1 + 2i)4
2) 3√(1+i√2)26 * 1−i1+1
3) (1−i√3+i)6
4) z3 = (iz + 1)3
Z góry dzięki za pomoc,
21 paź 16:40
xologo: Ponawiam prośbę o pomoc. Zapis jest być może trochę nieczytelny, nakładają się na siebie
liczby, więc opisze słowami możliwe niejasności.
1) pierwiastek kwadratowy z (1 + 2i)4
2) pierwiastek 3 stopnia z 1 + i√2 do potęgi 26 * 1 − i1 + 1
3) ( 1 − i√3+i ) 6
21 paź 19:21
21 paź 19:29
xologo: W jaki sposób przedstawić na pierwiastki tego typu równanie:
x4 − i = 0
21 paź 23:49
sushi_gg6397228:
x4=i
x=4√i
21 paź 23:53
xologo: Przyjąć następnie, że liczba Rez = 0 , a Im 1?
21 paź 23:54
sushi_gg6397228:
21 paź 23:55
sushi_gg6397228:
tak
21 paź 23:55
xologo: Nie zgadza mi się wtedy z odpowiedziami, zad. 8.32 w Krysickim TOM I.
21 paź 23:59
xologo: Mógłby ktoś rozpisać ten jeden przykład? Nie potrafię tego rozwiązać tak, aby wyszedł dobry
wynik.
22 paź 00:27