.
asdf: Wyznacz pierwiastki liczby zespolonej:
4√−2−2√3i
|z| =
√4 + 12 = 4
| | −2 | |
cos x = |
| = −U{1}[2} >>>>>> |
| | 4 | |
| | −√3 | | π | | 4π | |
sin x = |
| >>>>>>>>>> III ćw., fi = π + x = π + |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | | | π | | π | |
z0 = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| | | | | |
z1 = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
4√4(cos |
| + sin |
| ) = 4√4(− |
| + |
| i) |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | | | | |
z2 = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 16π | | 16π | | 4π | | 4π | |
4√4(cos |
| + isin |
| ) = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 12 | | 12 | | 3 | | 3 | |
KĄTY ZNAJDUJĄ SIĘ W III ĆWIARTCE WIĘC SĄ UJEMNE, czyli:
| | | | | |
z3 = 4√4(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 22π | | 22π | |
4√4(cos |
| + isin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
Według odpowiedzi pierwsze dwa mi wychodzą, w kolejnych jest już błąd, gdzie popełniam

?
14 paź 13:01
Krzysiek: jest ok, wolfram potwierdza Twoje wyniki

poza tym widać, że z
0 to to samo co z
2 (ponieważ: (−1)
4 =1 )
14 paź 13:11
asdf: Uff...juz myslalem, ze takie rzeczy robie zle

A matematyka we wtorek...
14 paź 13:12
asdf: W wolframa co wpisujesz, zeby otrzymać te pierwiastki?
14 paź 13:13
Basia:
nigdzie; jaką tam masz odpowiedź ?
14 paź 13:16
Krzysiek: wynik podnoszę do 4 potęgi i sprawdzam czy otrzymam −2−2√3 i sprawdzałem też czy dobrze
wyliczyłeś te wartości typu cos(16π/12)
14 paź 13:16
asdf: W odpowiedziach jest:
| | √3 | |
z2 = 4√4( |
| − U{1]{2}i) |
| | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
z3 = 4√4(U{− |
| − |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 13:18
Krzysiek: jak policzysz z3 to wyjdzie to samo co w odpowiedziach z2
14 paź 13:20
asdf: czyli wszystkie pierwiastki mam dobrze?
14 paź 13:26
Krzysiek: tak
14 paź 13:28
asdf: 3√−8i
|z| = 8
cos x = 0
| | π | | 3π | |
sin x= −1 >>>>>>>>> III ćw = π + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | | | π | | π | |
z0 = 3√8(cos |
| + isin |
| ) = 2(cos |
| + isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
2( |
| + |
| i) = 1 + √3i |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
14 paź 13:33
Basia:
no to się zgadza
| 22π | | 11π | | 5π | | 3π | | 2π | |
| = |
| = π+ |
| = π+ |
| + |
| = |
| 12 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
czyli masz czwartą ćwiartkę
sinus i cosinus są ujemne
14 paź 13:35
14 paź 13:37
asdf: No tak, dziekuje
14 paź 13:37
asdf: 3√(1 + i)3
Jak wyznaczyć z tego pierwiastek?
Prosiłbym o wskazówki
14 paź 13:49
14 paź 13:53
asdf: ale to kilka dni temu, jak nie co z czym sie je...spróbuje
14 paź 13:55
asdf: tylko czemu tam jest:
z
1/n = .... a ja mam znaleźć dla
omega
0 −−−−to już mam: 1 + i
| | π | | π | |
1 + i = √2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | 2π | | 2π | |
w1 =√2(cos |
| + isin |
| )(cos |
| + cos |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
tak to będzie?
14 paź 13:59
Krzysiek: w
0 =1+i
| | 2π | | 2π | | 2π | | 2π | |
w1 =w0 (cos |
| +isin |
| ) =(1+i) (cos |
| +isin |
| ) =... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
w2 =w0 (cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
14 paź 14:04
asdf: | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
w1 = (1 + i)(− |
| + |
| i) = − |
| + |
| i − |
| i − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| (√3 + 1) + |
| (√3 − 1)i |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 14:08
Krzysiek: ok
14 paź 14:13
asdf: tak?
14 paź 14:14
asdf: ok, to juz sobie daruje liczenie reszty.
Dziekuje za pomoc
14 paź 14:14