LICZBY ZESPOLONE
Godzio: Dla asdf
Oblicz:
a)
3√i
b)
5√1 − √3i
Rozwiąż równanie:
z
8 = 1 (może bez rozkładania na czynniki

)
11 paź 14:49
asdf: z
8 − 1 = 0
(z
4 − 1)(z
4 + 1) = (z
2 − 1)(z
2 + 1)(z
4 + 1) = (z − 1)(z + 1)(z − i)(z + i)(z
2 − i)(z
2 +
i) =
(z − 1)(z + 1)(z − i)(z + i)(z − i)(z + i)(
z
2 + i = 0
z
2 = −i
(x + yi)
2 = −i
x
2 + 2xyi − y
2 = −i
x
2 − y
2 = 0
4x
4 − 1 = 0
(2x − 1)(2x + 1) = 0
coś w tym stylu?
11 paź 14:56
Godzio: "Bez rozkładania na czynniki"
11 paź 14:57
Godzio:
Przykłady są zastosowaniem postaci trygonometrycznej
11 paź 14:58
aniab: wzór de Moivre'a
11 paź 14:59
Krzysiek: to jeszcze może coś takiego (trudniejsze?)
a)3√(2+i)3
b)3√(1+i)6
11 paź 15:04
asdf: wzor de moivre'a
z
8 = 1
| | pi | | pi | |
z = 1(cos8*1 + isin8*0) = 1(cos8* |
| + isin8 * |
| ) = 0 |
| | 0 | | 0 | |
tak?
11 paź 15:08
11 paź 15:10
asdf: Spoko, dzięki. Wieczorem będę na pewno
11 paź 15:13
asdf: a)
3√i
|z| = 1
cosφ = 1
sinφ = 0 φ = 0
ω0 = (cos0 + isin0) = 1
| | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
ω1 = 1(cos |
| + isin |
| ) = − |
| + |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | −1 | | √3 | | 2π | | 2π | | 1 | | √3 | |
ω2 = ( |
| + |
| i)(cos |
| + isin |
| ) = (− |
| + |
| i)2 = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | √3 | | 3 | | −1 | | √3 | |
| + |
| i − |
| = |
| + |
| i |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2π | | 1 | |
cos |
| = cos120 = − |
| |
| | 3 | | 2 | |
dobrze?
11 paź 20:03
Krzysiek: zatem φ=π/2
argument najlepiej z rysunku widać
(zaznacz sobie punkt (0,1) w układzie, szukany kąt to kąt zawarty między osią (dodatnią) OX a
wektorem o początku w (0,0) i końcu (0,1) )
11 paź 20:11
asdf: Rozumiem Krzysku, dzięki. Pomyliły mi się kąty 0
o f. tryg

Dzięki
11 paź 20:14
Godzio: I jak z tymi rozwiązaniami (o ile nie śpisz

) ?
11 paź 22:37
asdf: Przygotuje sobie sprawozdanie na laborki z fizyki i skoncze te zadanie. Bedziesz po 2330?
Sprawdziłbyś mi i ew. wytknął błędy
11 paź 22:53
Godzio: Pewno będę
11 paź 22:56
asdf:
zaraz wrzucę rozwiązanie.
11 paź 23:41
asdf: 5√1 − √3i:
|z| = 2
| | √3 | | 7π | |
sinφ =− |
| .........IV ćw........φ = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 7π | | 7π | |
ω0 = 5√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 15 | | 15 | |
prawidłowo? Jak tak to zaraz policzę reszte
11 paź 23:50
asdf: śpisz?
12 paź 00:05
ZKS:
Coś nie gra.
Naucz się tak skoro jeden kąt jest dodatni to musi być w I lub dla sinusa też w II albo dla
cosinusa w IV. Tutaj mamy cosinus + więc I lub IV ćwiartka dla I ćwiartki kąt wynosi
| | π | | π | | 5 | |
x = |
| korzystamy ze wzorów redukcyjnych 2π − |
| = |
| π. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 paź 00:14
asdf: Tak, właśnie tak odjąłem, ale nie wiem jak mi wyszło 7π/3.... Oczywiście 5π/3
| | π | |
ω0 = 5√2(cos |
| + isinπ/3) = 5√2(1/2 + √3/2i) |
| | 3 | |
teraz jest dobrze?
12 paź 00:22
ZKS:
Tak jest dobrze.
12 paź 00:24
asdf: | | 11π | | 11π | |
ω1 = 5√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 15 | | 15 | |
| | 14π | | 14π | |
ω2 = 5√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 15 | | 15 | |
tez Ci tyle wyszło?
12 paź 00:29
12 paź 00:41
ZKS:
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
z1 = 5√2(cos( |
| + |
| π) + isin( |
| + |
| π) = |
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
| | 11 | | 11 | |
= 5√2(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 15 | | 15 | |
| | 11 | | 2 | | 11 | | 2 | |
z2 = 5√2(cos( |
| π + |
| π) + isin( |
| π + |
| π)) = |
| | 15 | | 5 | | 15 | | 5 | |
| | 17 | | 17 | |
5√2(cos( |
| π) + isin( |
| π)) |
| | 15 | | 15 | |
12 paź 01:06
Godzio:
Sorry, nieświadomie zasnąłem z laptopem i zapalonym światłem
12 paź 12:42
asdf: Nie ma sprawy

Ja dzisiaj znowu te liczby zespolone...ale juz nadrabiam material
12 paź 16:06
Godzio: Jak coś jeszcze 2 zadania

To z
8 = 1 było źle zrobione
12 paź 16:09
asdf: z8 =1
z = 8√1
i takie coś liczyć?
12 paź 16:17
Mila: Tak, będzie 8 wartości.
12 paź 16:19
asdf: pfff...to proste. Żartowałęm

P.S Za 20 minut podam odp
12 paź 16:20
Mila:

z
0=1
| | 2π | | 2π | |
z1=cos |
| +isin |
| =... itd można odczytać z geometrycznej interpretacji |
| | 8 | | 8 | |
Albo
z
8−1=(z
4−1)(z
4+1)=(z
2−1)(z
2+1)(z
4+1)
z
2−1=0 lub z
2+1=0 lub z
4+1=0
12 paź 16:38
asdf: 
To nie będę już pisać rozwiązania z zeszytu, bo to nie ma sensu. Godzio o jakie dwa zadania
Tobie chodzilo?
12 paź 16:47
Godzio: A, w sumie o jedno chodziło(z
8 = 1), bo nie zauważyłem że oba (to z pierwiastkami) zostały
zrobione
12 paź 16:54
asdf: 3√(2 + i)3 = 2 + i? czy to jest inaczej w liczbach zespolonych?
12 paź 16:57
asdf: albo takie coś (podał Krzysiek)
3√(1 + i)6 = (1 + i)2?
12 paź 16:59
Godzio: No właśnie, tak nie można

Można postawić taką tezę, czy
kn√zk =
n√z 
?
12 paź 17:08
Godzio:
To co napisałeś to jeden z pierwiastków (w obu przypadkach) teraz pytanie jak znaleźć resztę
12 paź 17:08
asdf: | | 2π | | 2π | |
w1 = w0(cos |
| +isin |
| ) itd? |
| | 3 | | 3 | |
tylko:
z
0 = 2 + i
| | 2π | | 2π | |
z1 = (2 + i)(cos |
| + isin |
| )  |
| | 3 | | 3 | |
12 paź 17:13
Godzio:
O którym przykładzie mówisz ?
12 paź 17:21
asdf: 3√(2 + i)3
12 paź 17:22
Godzio:
I skąd Ci się wziął ten kąt ?
12 paź 17:33
asdf: no tak, zapomnialem o fi, jak tu wyliczyć to?
12 paź 17:39
Godzio:
No właśnie tutaj tak tego nie wyliczysz, trzeba myśleć inaczej, bo nie mamy fajnego kąta
12 paź 17:51
asdf: z0 = 2 + i
z1 = √(2 + i)2
z2 = ..?
?
12 paź 18:00
Godzio:
Nie mam pomysłu żadnego, jak to prosto wyliczyć
12 paź 18:08
asdf: Czym dokładnie jest pierwiastek z liczby zespolonej? W liczbach rzeczywistych jest to punkt
przecięcia się z osią OX, czyli: x
2 = 1, x = 1 lub x = −1.
Dla z
2 = i, z = i lub z = −i
itd...czym one się tak dokładnie różnią? I dlaczego tak jak narysowała Mila są to punkty na
okręgu, a nie na kwadracie? Nie miałem tego wszystkiego przedstawionego w formie graficznej
tylko tekstowej dlatego mam taki problem chyba z rozwiazaniem tego zadania
12 paź 18:11
Godzio:
To raczej się definiuje normalnie, pierwiastek z liczby zespolonej to taka liczba zespolona, w,
że
wn = z (n − stopień pierwiastka), a zbiór takich pierwiastków to n√z
12 paź 18:19
asdf: No tak, logicznie definicję rozumiem, ale jak jest takie coś:
w
n = z
1
8 = z
z
1 =
√2
| √2 | | √2 | |
| = |
| ... czyli coś mi nie pasi  |
| 2 | | 1 | |
To już nie rozumiem
√2jakiej da 1? tylko zero, ale każda liczba do zerowej to jeden,
czyli coś mi nie pasuje...
12 paź 18:26
Godzio:
Tylko, że 18 = 1, bo 1 jest tylko liczbą rzeczywistą. Jeśli już to
8√1 = z
12 paź 18:33
asdf: w takim razie z def:
8√1 = z ⇒ z
8 = 1
czyli:
z
8 = 1
w
0 = 1
1
8 = 1...
w
1 =
√2
√28 ≠ 1, a tego już nie rozumiem
12 paź 18:37
asdf: z2 + 1 = 0, z = −i, z = i
z2 + 4 = 0, z = −√2, z = √2
Czyli zaznaczamy na osi Oim punkt √2, ale z jaką parą liczb RE?
12 paź 18:39
asdf: oczywiscie: z = −√2 i oraz z = √2i
12 paź 18:40
Godzio:
A skąd Ci się bierze w
1 =
√2 ?
w
0 = 1
| | 2π | | 2π | |
w1 = cos |
| + isin |
| |
| | 8 | | 8 | |
12 paź 18:40
Godzio:
√2i to para (0,√2i)
12 paź 18:41
asdf: | | pi | | pi | | √2 | | √2 | |
w1 = cos |
| + isin |
| = |
| + |
| i, czyli punkty |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
( |
| ; |
| ) teraz dobrze mysle?  |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 18:44
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
Punkt to ( |
| , |
| i) − to na płaszczyźnie zespolonej, bo tam zaznaczamy |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 18:46
asdf: To w takim razie rysunek Mili jest zły
12 paź 18:47
Godzio:
No, tam powinno być Re(z) i Im(z)
12 paź 18:47
asdf:

O to mi chodziło, a jak możesz to przeczytaj post z 18
11 i jest tam:
I dlaczego tak jak narysowała Mila są to punkty na okręgu, a nie na kwadracie?
12 paź 18:51
Krzysiek: to może rozwiąże zadanie które podałem
3√(2+i)3
mamy pierwiastek 3 stopnia i wiemy,że jedno z rozwiązań to: z=2+i
| | 2kπ | | 2kπ | |
mając jedno rozwiązanie następne łatwo znajdziemy mnożąc przez: (cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
gdzie k=0,1,2
ze wzoru de moivre'a :
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
z1/n =|z|(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
| | 2kπ | | 2kπ | |
=(|z| (cosφ +isinφ)(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
gdzie k∊{0,1,...,n−1}
|z|(cosφ+isinφ) −jedno z rozwiązań.
12 paź 19:10
asdf: Dzięki Krzysku, ale to chyba nie dla mnie zadanie

Znaleźć zbiór liczb rzeczywistych spełniających równanie:
x(2 + 3i) + y(5 − 2i) = −8 + 7i
2x + 6i + 5y − 10yi = −8 + 7i
2x − i + 5y − 10yi = −8
ukł. równań:
−1 − 10y = 0
2x + 5y = −8
ukł. równań:
−1 − 10y = 0
4x + 10y = −16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (suma)
−1 + 4x = −16
4x = −15
−15 + 10y = −16
10y = −1
dobrze?
12 paź 19:24
asdf:
12 paź 19:38
Krzysiek: już drugiej linijki nie rozumiem..
x(2+3i) =2x+3xi ...
a Ty napisałeś: 2x+6i
podobnie z 'y'
12 paź 19:40
asdf: no tak...co ja zrobilem
12 paź 19:44
asdf: Od tego wszystkiego wszystko się myli

x(2 + 3i) + y(5 − 2i) = −8 + 7i
2x + 3xi + 5y − 2yi = −8 + 7i
ukł. r.:
2x + 5y = −8
| | −7 + 3x | |
3x − 2y = 7⇒ −2y = 7 − 3x ⇒ 2y = −7 + 3x ⇒ y = |
| |
| | 2 | |
6x + 15y = −24
6x − 4y = 14
11y = −10
2x = −2,5
prawidłowo teraz jest?
12 paź 19:49
asdf: ?
12 paź 19:58
Krzysiek: źle..
6x + 15y = −24
6x − 4y = 14
odejmuje stronami czyli:
15y−(−4y) =−24−14
19y=−38
y=−2
12 paź 19:58
asdf: ja nei wiem co jest ze mną dzisiaj
12 paź 20:00
adaś: chyba za długo siedzisz przy matmie
12 paź 20:03
asdf: chyba..dlatego dzisiaj sobie odpuszczam
12 paź 20:05