.
asdf: z2 = −1
(x + yi)2 = −1
x2 + 2xyi − y2 = −1
x2 − y2 = −1
2xy = 0
xy = 0
dla:
x = 0 ⇒ y = 1 lub y = −1
y = 0 ⇒ x2 = −1, czyli odpada pozostaje rozwiązanie:
z2 = −1
z = −1i lub z = 1i
dobrze?
10 paź 18:56
Trivial: z
2 = −1 ⇔ z = ±i.
Nie ma co przekombinowywać.
10 paź 20:33
Godzio:
To teraz zadanie *
Rozwiąż równanie:
z4 = 1
10 paź 20:34
Godzio: A żeby rozumieć rozwiązanie, a nie je odwalić, przedstaw to geometrycznie
10 paź 20:37
asdf: a można tak

?
z
4 − 1 = 0
(z
2 − 1)(z
2 + 1) = 0
(z − 1)(z + 1)(z
2 + 1) =0
z = −1
z = 1
10 paź 20:40
Godzio:
Myślałem, że to się rozumie samo przez się

Rozwiąż równanie w liczbach zespolonych
10 paź 20:41
asdf: geometrycznie? Ja nawet nie wiem jak liczba zespolona wygląda geometrycznie

jedynie wiem
czym ona jest z tłumaczenia wykładowcy:
z = (a,b) = (a,0) + (0,b) = (a,0) + (b,0)(1,0) = a + bi
i = (1,0)
coś takiego tylko kojarze...
10 paź 20:42
asdf: (x + yi)
4 = 1
teraz to liczyć

?
10 paź 20:42
Godzio:

Rysowałeś wczoraj

Rozwiązania równania z
4 = 1 znajdują się na okręgu jednostkowym.
10 paź 20:44
Trivial: asdf, wysil się troszkę bardziej. I taka podpowiedź: algebra zespolona działa analogicznie
jak rzeczywista.
10 paź 20:44
asdf: Ja to wczoraj rysowałem?

Kurde...wczoraj dowiedziałem się czym jest liczba zespolona, a wy
już takie zadania tu mi dajecie

ledwo potrafię przekształcić z postaci kartezjańskiej na
trygonometryczną...Panowie....
10 paź 20:48
Trivial: To zadanko jest bardzo proste.

z
4 = 1
z
2 = 1 ∨ z
2 = −1
z = ±1 ∨ z = ±i.
I już.
10 paź 20:49
asdf: Dla kogoś, kto w tym siedzi dłużej niż 1 dzień to na pewno
10 paź 20:50
asdf: z
2 = 1
(x + yi)
2 = 1
x
2 + 2xyi − y
2 = 1
ukł:
x
2 − y
2 = 0
2xy = 1
1 − 4y
4 = 0
(1 − 2y
2)(1 + 2y
2) = 0
2y
2 = −1
| | 1 | |
y2 = − |
| <<< brak rozw. |
| | 2 | |
1 − 2y
2 = 0
−2y
2 = −1
2y
2 = 1
i dalej tędy iść?
10 paź 20:54
Trivial: nie. z2 = 1 ma tylko rzeczywiste pierwiastki! (jakie?)
10 paź 20:55
Godzio:
z
4 = 1 ⇔ z
4 − 1 = 0 ⇔ (z
2 − 1)(z
2 + 1) = 0 ⇔ (z − 1)(z + 1)(z
2 − i
2) = 0 ⇔
(z − 1)(z + 1)(z − i)(z + i) = 0
z
1 = 1, z
2 = −1, z
3 = i, z
4 = − i
Trzeba kombinować, to akurat było proste zadanko, a rysunek jest, żeby zobaczyć zależność. Jak
widać pierwiastki nie są rozłożone przypadkowo. Równanie z
n = 1 ma dokładnie n pierwiastków.
Dobrze jest to widzieć właśnie na tym rysunku, np. równanie z
6 = 1 ma pięć pierwiastków, a
| | 2π | | π | |
każdy jest rozmieszczony co |
| = |
| . I do znajdywania tego typu pierwiastków |
| | 6 | | 3 | |
przydaje się np. ostać trygonometryczna. Wówczas od razu mamy rozwiązania:
z
1 = 1
| | 2π | | 2π | |
z3 = cos |
| + isin |
| |
| | 3 | | 3 | |
z
4 = − z
1
z
5 = − z
2
z
6 = − z
3
Jak widać przy parzystej ilości pierwiastków, są one rozłożone symetrycznie
10 paź 20:55
Godzio:
"z
6 = 1 ma
sześć pierwiastków" oczywiście
10 paź 20:57
Trivial: Godzio, teraz to już trochę chyba przesadzasz.
10 paź 20:57
Godzio:
Czemu

? Równanie z
n = 1 jest najprostszym, warto na początku od niego wychodzić
10 paź 21:01
Trivial: p. tryg. to chyba za dużo na pierwszy dzień
10 paź 21:02
Godzio:
Wczoraj o nią pytał, i nawet pokazywał jak się liczy więc to już pewnie miał machnięte na
pierwszym wykładzie
10 paź 21:03
Trivial: aha, to chyba że tak
10 paź 21:03
asdf: Rany boskie...No mialem postac trygonometryczna (wzor Moivre'a). Mam pytanie:
jak mam takie coś:
z = 1 −i, czyli z = (1,−1), |z| =
√2
(1 − i)
20 =
√2020(cos * 20 * Φ + isin * 20 * Φ)
Jak tu obliczyć kąt Φ? Czym on w ogóle jest

?
10 paź 21:05
asdf: No miałem machnięte, babka jakaś opętana jest...na 1 zajęciach...1 wykład i takie rzeczy...
10 paź 21:06
Trivial: asdf, żebyś Ty wiedział co ja miałem czasem na jednym wykładzie...

Ale akurat zespolone
miałem łagodnie wprowadzane i dobrze przećwiczone.
10 paź 21:07
asdf: Moglibyście mi wytłumaczyć czym się różni Φ od φ? Oraz jak się liczy kąty Φ oraz φ, dla:
z = |z|(cosU{1]{2} − isinU{
√3{2}})

Tak krok po kroczku, żebym zrozumiał

Mam właśnie
problem z tym jak się przekształca na kąt φ, reszta puki co bez problemu idzie...
10 paź 21:09
Godzio:
sinφ = ...
| | π | |
cosφ = ... ⇒ Φ = 2π − |
| |
| | 4 | |
10 paź 21:10
Trivial:
Żeby policzyć (1 − i)
20 nie musisz wykorzystywać postaci trygonometrycznej liczby
zespolonej.
(1−i)
20 = ((1−i)
2)
10 = (1−2i−1)
10 = (−2i)
10 = 2
10i
2 = −1024.
10 paź 21:10
asdf: w ogóle to ich wszystkich dobrze po~~....matematyka: trygonometria + liczby zespolone, fizyka:
pochodne, macierze, a za tydzien dojdą całki...Na elektronice jakieś tam podstawy do
ogarnięcia...na podst. inf. liczenai binarne itd (2h usiąść i chyba ogarne)...ale matma i
fizyka to przesada
10 paź 21:11
Trivial: asdf, normalka.
10 paź 21:11
asdf: | | π | |
Φ = 2π − |
| , nie bardzo Ciebie rozumiem Godzio  |
| | 4 | |
10 paź 21:12
Godzio:
Jeżeli masz np:
| | 1 | | π | |
cosφ = − |
| To widać, że "kątem podstawowym" jest |
| , ale coś nie gra bo |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
cosφ = − |
| , w takim razie nie może być to pierwsza ćwiartka, pytanie gdzie jest sinφ |
| | 2 | |
| | π | |
> 0, a cosφ < 0, jasne jest, że jest to II ćwiartka, no to wystarczy przesunąć |
| do 2 |
| | 3 | |
ćwiartki
| √3 | | π | | π | | 2 | |
| = sin |
| = sin(π − |
| ) ⇒ φ = |
| π |
| 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 paź 21:14
asdf: kąt φ jest to kąt między |z|, a osią liczb rzeczywistych?
10 paź 21:16
Godzio:
Ciężko tak przez forum takie rzeczy się tłumaczy, lepiej by było narysować pokazać co skąd i
dlaczego.
10 paź 21:16
asdf: Jest możliwość, żebyś mi to powiedział przez skype + współdzielenie obrazu?
10 paź 21:18
Godzio:

To jest ten kąt
| | 7 | | π | |
z = 1 − i ⇒ Φ = |
| π ( = 2π − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
10 paź 21:18
10 paź 21:21
Mila: Wczoraj tłumaczyłyśmy z Basią, poszukaj.
Rysowałam z i obliczałam argument.
10 paź 21:21
Mila: Skorzystaj youtube.
10 paź 21:22
asdf: @Mila, poszukam
@Godzio
Tak się składa, że gdybym mógł używać tych trzech tabelek było by dobrze

Ale mam taką babke
z matmy, która nie pozwala za bardzo korzystac z takich rzeczy − bo jak twierdzi: tu trzeba
| | 5 | |
myslec a nie podkladac do wzorów...Każe nawet obliczyć takie coś w pamięci: U{ |
| + |
| | 3 | |
| | 7 | |
|
| }{11}...doktorek  |
| | 4 | |
10 paź 21:24
Piotr:
mam caly kurs etrapez liczby zespolone jak cos
10 paź 21:27
asdf: tez mam jak cos

5,5 gb
10 paź 21:28
asdf: oczywiście kupiłem

...
żartowałem
10 paź 21:29
Piotr:
przechodziles ten kurs ?
10 paź 21:29
Godzio:
Dlatego tak jak mówię, musisz sobie przesuwać te podstawowe kąty do ćwiartek, które odczytasz
ze znaków sinusa i cosinusa:
sinx > 0, cosx > 0 −− pierwsza ćwiartka, 0 myślenia, jest to po prostu ten kąt podstawowy,
Przykład:
| | 1 | | √3 | | π | |
sinx = |
| , cosx = |
| ⇒ Φ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
sinx < 0, cosx > 0 − IV ćwiartka
Przykład
| | √2 | | √2 | | π | |
sinx = − |
| , cosx = |
| , kąt podstawowy |
| przesuwamy do IV ćwiartki, tak |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
aby wartość sinx i cosx była taka jaką chcemy,
| | 7 | |
sin(2π − x) i cos(2π − x) zatem Φ = 2π − x = |
| π |
| | 4 | |
sinx > 0, cosx < 0 − II ćwiartka (patrz przykład wyżej)
sinx < 0, cosx < 0 − III ćwiartka
| | 1 | | √3 | | π | |
sinx = − |
| , cosx = − |
| ⇒ kąt podstawowy |
| i przesuwamy do III ćwiartki: |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 7π | |
sin(x + π), cos(x + π) ⇒ Φ = x + π = |
| |
| | 6 | |
10 paź 21:30
asdf: jeżeli mam takie coś:
| | pi | | 5pi | |
ćwiartka: III, czyli to będzie |
| + pi = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | pi | | pi | | 3pi | |
ćwiartka: II, czyli to będzie |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | pi | | 3pi | | 7pi | |
ćwiartka: IV, czyli to będzie |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
?
10 paź 21:34
asdf: @Piotr
z liczb zespolonych jestem na 3 zadaniu domowym, dzisiaj moze ogarne do 5 lekcji
10 paź 21:35
Godzio: Tak,
10 paź 21:40
asdf:
| | pi | |
niech to należy do 3 ćwiartki, każda ćwiartka to |
| , przyjmijmy, że numer ćwiartki |
| | 2 | |
to niewiadoma = n
| | (n − 1)pi | | 2pi | | 7π | |
więc kąt fi to będzie: |
| + α, czyli |
| + α = π + α = |
| |
| | 2 | | pi | | 6 | |
mogę sobie takie coś założyć, żeby łatwiej się to liczyło ?
10 paź 21:46
Godzio:
Łojej, jakie skomplikowane wzory, a nie lepiej to zrozumieć i robić "na żywo"
10 paź 21:47
asdf: Nom....postaram się, ale to będzie tez prawidlowe dla IV ćwiartki? kąt fi to kąt między osią
liczb rzeczywistych a modułem z?
10 paź 21:52
Godzio:
A jak to rozumiesz ?
z = 1 − i, |z| = √2, kąt φ to kąt między Re(x), a √2 −− ja nie potrafię tego określić, więc
raczej to nie jest to o co pytasz,
10 paź 21:54
asdf:

ja to rozumiem, że |z| to długość wektora od (0,0) do z. A jego wartość =
√2
czyli jest to ten kąt?
Po co mi sprawdzać w wężyku, kiedy sin to −, plus itd, skoro mogę skorzystać z tego, że punkt z
leży w takiej i takiej ćwiartce? Określić wystarczy tylko kąt i starczy?
10 paź 21:59
10 paź 22:00
Godzio:
Tak

Ale bardziej powiedziałbym, że to kąt między z (bez modułu), a Re
10 paź 22:00
Godzio:
Tak
10 paź 22:00
asdf: Ok, dzieki bardzo

Ogarniam juz to powoli....a wczoraj nic nie rozumialem, czyli jakis
progres jest
10 paź 22:02
Mila: Tak, ale argument
φ=360−45=315
Trzeba widzieć interpretację geometryczną i wszystko jest proste.
10 paź 22:04
asdf:
W jaki sposób przedstawić kąt Φ aby móc skorzystać ze wzorów redukcyjnych?
a) Φ = 2pi − alfa
b) Φ = pi − alfa
c) Φ = pi + Φ
d) Φ = alfa
Ten punkt to punkt w 4 ćwiartce, czyli to będzie 2pi − alfa?
10 paź 22:07
Godzio:
10 paź 22:10
Ajtek:
Witam panowie

.
Mam wielką prośbę o pomoc w tym wątku
159073.
"Uroiłem" sobie, że dam radę, a jednak coś mi nie idzie

Z góry dziękuję

.
10 paź 22:10
asdf: Witaj Ajtku
10 paź 22:15
asdf: Godzio, Mila i inni którzy udzielili się w tym poście − bardzo dziękuję
10 paź 22:16