nie wiem jak zacząć
Łukasz: jak obliczyć pochodna 1,2,3 rzedu
f(x)= sinx*cosx
10 paź 21:44
Ajtek:
Wzory masz tutaj:
359
10 paź 21:46
Łukasz: Ajtek podstawiłem to do wzoru f(x) = sinx* cosx
f'(x)= sinx' *cosx+sinx*cosx'
f'(x) = cosx *cosx +sinx − sinx = cosx2 − sinx2
no i dalej juz nie wiem jak wyznaczyc pochodna rzedu 2 i
3 prosze o pomoc
10 paź 22:04
Ajtek:
Pierwsza policzona ok.
Nad drugą i trzecią musze podumać, dawno tego nie liczyłem

.
10 paź 22:06
Ajtek:
Dzie dobrze, źle zapisałeś wynik.
...=cos2x−sin2x
10 paź 22:08
Łukasz: aha no racja
10 paź 22:10
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = sinx * cosx = |
| * 2sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f'(x) = |
| * 2cos2x = cos2x |
| | 2 | |
f''(x) = −2sin2x
f'''(x) = −4cos2x
10 paź 22:12
Łukasz: godzio mógłbyś bardziej to wyjasnić za pomocą wzorów tak żebym wiedzial skąd to sie wzielo
10 paź 22:14
Ajtek:
Że ja na to nie wpadłem

Dzięki
Godzio 
.
10 paź 22:15
Godzio:
f(x) = sin(nx)
f'(x) = ncos(nx)
Analogicznie
f(x) = cos(nx)
f'(x) = − nsin(nx)
Podstawowe wzory na pochodną sinusa/cosinusa i pochodna funkcji złożonej (w tym wypadku y =
sinx i y = nx )
10 paź 22:15
Łukasz: A Ty Ajtek myslales inaczej
10 paź 22:17
Łukasz: mozesz mi to rozpisac jak dla przedszkolaka

niebardzo rozumie skad to wzioles
10 paź 22:20
Godzio:
Czego nie rozumiesz ?
f(x) = sin(nx), to
f'(x) = cos(nx) * (nx)' = cos(nx) * n = ncos(nx) Pochodna funkcji złożonej to iloczyn
(mnożenie) pochodnych funkcji składających się na tą funkcję
10 paź 22:21
Godzio:
Na przykład, pochodna:
√sin(ln(x2))
| | 1 | |
Pochodna pierwiastka: √x → |
| |
| | 2√x | |
Pochodna sinx → cosx
U nas: cos(ln(x
2))
Pochodna x
2 → 2x
I teraz pochodną
√sin(ln(x2)) jest iloczyn naszych pochodnych:
| 1 | | 1 | |
| * cos(ln(x2)) * |
| * 2x |
| 2√sin(ln(x2)) | | x2 | |
10 paź 22:24
Ajtek:
Wiesz co,
Godzio jest mocny tutaj i ja jestem przy nim przedszkolakiem.
On poleciał zauważając pewną rzecz, mianowicie:
| | 1 | | 1 | |
sinx*cosx= |
| *2sinx*cosx= |
| sin2x
|
| | 2 | | 2 | |
Masz prostą funkcję złożoną, ja natomiast nie zauważyłem że:
cos
2x−sin
2x=cos2x
Reszte wyłożył
Godzio.
10 paź 22:25
Łukasz: Bardzo Wam dziękuję bynajmniej teraz już wiem o co mniej wiecej biega

jeszcze raz na
spokojnie to przeanalizuje i mysle ze bede juz napewno wiedzial
10 paź 22:30
Ajtek:
Podziękowania należą się Godziowi, ja tylko pokazałem wzory, reszta to Jego zasługa
10 paź 22:31
Łukasz: a mam jeszce pytanie dot f(x) arcsinx
f"(x) =
2x1−x2*2√1−x
czy dobrze zrobiłem że mi wyszły takie wyniki
10 paź 22:37
Godzio: (1 − x2) * 2√1 − x (czepiam się nawiasu)
Reszta ok
10 paź 22:39
Łukasz: A JAKA bedzie w takim razie pochodna 3 stopnia

bo cos mi nie wychodzi
10 paź 22:41
Godzio:
Nie dobijaj mnie, że mam to liczyć
10 paź 22:41
Ajtek:
Ja tym bardziej nie policze

.
10 paź 22:42
Godzio:
f''(x) = x * (1 − x
2)
−3/2 (tam pod pierwiastkiem ma być 1 − x
2, nie zauważyłem
wcześniej)
To
| | 3 | |
f'''(x) = (1 − x2)−3/2 + x * (− |
| ) * (1 − x2)−5/2 * (−2x) |
| | 2 | |
10 paź 22:44
Łukasz: dziękuje za pomocna dłoń Pozdrawiam
10 paź 22:50