Ciąg?
Adam: ciąg 2, 5, 6 to ciąg arytmetyczny czy geometryczny?
korzystam z własosci ciągu i wychodzi mi ze nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny....
20 paź 22:25
Mila: I dobrze.
20 paź 22:28
Adam: a ciąg w, w4, w7
n=10 olbiczyć sume dla n wyrazów? znów to samo co wyżej, czyli po prostu mam napisac ze sumy
sie nie liczy?
20 paź 22:59
20 paź 23:02
Adam: geometryczny.. tak pomyłka
20 paź 23:05
Adam: ok wczesniejsze zrobiłem ale teraz mam problem
ciąg 1/1,2 + 1/(1,2)2 + 1/(1,2)3 + ....
n nie jest podane i mam obliczyć sumę
ciąg jest geometryczny, ale jak tą sumę policzyć?
20 paź 23:19
20 paź 23:21
Adam: a do tego wcześniejszego to suma bedzie [w2 − w2n+2]/ [1−w2] ?
20 paź 23:24
20 paź 23:24
20 paź 23:28
Adam: a;e chodziło mi o to:
a ciąg w, w4, w7
n=10 olbiczyć sume dla n wyrazów? znów to samo co wyżej, czyli po prostu mam napisac ze sumy
sie nie liczy?
q wyjdzie = w2
wiec suma będzie taka jak napisałem wyżej?
20 paź 23:28
aniabb: a jesteś pewien q

widziałeś co pisała Mila o 23:02
20 paź 23:32
Adam: ojej umknęła mi jedna potęga...
powinno być w2, w4, w7
20 paź 23:37
aniabb: to nie może być w7
20 paź 23:37
Adam: Pan Kowalski odkłąda do skarbonki co roku odpowiednio kwotę w zł (W ≠ 1)
w2 w4 w6...
ile zgromadzi pan Kowalski po n−latach?
moja odp:
[w2−w2n+2] / [1−w2]
20 paź 23:44
aniabb: teraz ok
20 paź 23:45