matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
PIOTR:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=5n+3. oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 6272
20 paź 19:48
PuRXUTM:
poczytaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
20 paź 19:49
Eta:
a
n
= 5n+3 , a
1
= 5+3=8 a
2
= 10+3 ⇒a
2
= 13 , to r=5 a
n
= 5n+3
a
1
+a
n
S
n
=
*n = 6272
2
to: (8+5n+3) *n= 2*6272 i n€N+ 5n
2
+11n − 12 544=0 i n€N+ Δ=..... ,
√
Δ
=......... , n=......... teraz już sam dokończ .......
20 paź 19:59