monotoniczność funkcji
;D: Jak zbadać monotoniczność funkcji?
f(x)= −2x2+3 dla x>0
20 paź 14:49
20 paź 15:08
;D: nie pomogło mi
20 paź 15:14
Godzio:
Studia czy LO ?
20 paź 15:27
;D: LO
20 paź 15:30
Godzio:
f(x) = − 2x2 + 3 to funkcja kwadratowa z ramionami do dołu, która rośnie od −∞ do wierzchołka
i maleje od wierzchołka do ∞
xw = 0, zatem funkcja maleje w przedziale (0,∞)
20 paź 15:35
Mati_gg9225535: Znajdz wierzchołek funkcji, wspolczynnik przy x a=−2 wiec ramionami w dół skierowany wykres,
naszkicuj wykres i odczytaj przedziały dla ktorych f(x)↗ a dla których f(x)↘
20 paź 15:36
aniabb: to chyba miało być z definicji znów bo przedział jest podany
20 paź 15:37
aniabb: napiszę sobie kiedyś gotowca ...
założenie x2>x1 czyli x2−x1>0
sprawdzamy f(x2) < czy >f(x1) więc f(x2)−f(x1) <>0

f(x2)−f(x1) = −2x2
2+3 − ( −2x1
2+3 ) = −2 (x2
2−x1
2) = −2(x2−x1)(x2+x1) <0
bo pierwszy nawias dodatni z założenia drugi nawias dodatni bo w zadanym przedziale są tylko
dodatnie i ich suma jest dodatnia więc −2*(+)(+) jest ujemne czyli funkcja malejąca
20 paź 15:42
;D: chyba głupie pytanie, ale jak mam znaleźć ten wierzchołek?
20 paź 15:43
aniabb: gdyby w treści było x<0 to pierwszy nawias nadal dodatni a drugi ujemny (bo suma dwóch ujemnych
jest ujemna więc funkcja byłaby rosnąca
20 paź 15:45
aniabb: tu akurat niepotrzebny wierzchołek bo nie wyznaczasz kiedy jest jaka tylko udowadniasz że w tym
przedziale jest rosnąca czy malejąca
20 paź 15:46
Godzio:
Albo zauważyć, że f(x) = −2x
2 + 3 to postać kanoniczna, albo ze wzoru
20 paź 15:46
Godzio:
No właśnie, ale tutaj jest tak jak mówi
aniabb
20 paź 15:46
;D: dzięki wielkie!
20 paź 15:48
;D: a jeśli chodzi o wyznaczenie dziedziny:
x+4
f(x)= −−−−−−−−−−− + √x−3
4x2−16
Zrobiłam tak:
D: R\{−2,2,3}
20 paź 15:54
Godzio: No to źle zrobiłaś

x ≥ 3, a nie x ≠ 3

D = <3,
∞)
20 paź 15:55
;D: a co z mianownikiem?
20 paź 16:00
Godzio: A co Cię mianownik obchodzi skoro −2 i 2 nie zawiera się w przedziale <3,
∞)

?
A tak serio
[ x ≠ ± 2 i x ≥ 3 ] ⇒ x ∊ <3,
∞)
20 paź 16:02
;D: a tu:
3x
f(x)= −−−−−−−+
√x
x
2−4
20 paź 16:06
Godzio:
Próbuj

Poprawię jak coś
20 paź 16:07
;D: D: (x; +
∞) ?
20 paź 16:08
Godzio:
Jakie są warunki ?
20 paź 16:09
;D: x≥0
20 paź 16:10
;D: x2−4 ≠ 0
20 paź 16:11
Godzio:
I z tego Ci co wychodzi ? (bo na pewno nie jeden przedział )
20 paź 16:14
;D: D= R\ {−2,2} U (x; +
∞)
?
20 paź 16:17
;D: *sorki
D= R\ {−2,2} U <x; +∞)
20 paź 16:18
Godzio:
Co to jest x ?

D = <0,2) U (2,
∞)
20 paź 16:26
;D: ten x spod pierwiastka
20 paź 16:29
;D: a tej dziedziny i tak nie ogarniam
20 paź 16:33
Godzio:
x ≥ 0 i x ≠ 2 i x ≠ − 2
Rysujemy sobie na osi i mamy:
−2 0 2
O−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−O−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x ∊ <0,2) U (2,∞)
Dziedzina to część wspólna każdego z warunków
20 paź 16:41
;D: załapałam

oj, słaba ze mnie matematyczka
20 paź 16:46
;D: a tu?
√x−2
f(x)= −−−−−−−−
|x−1|
20 paź 16:48
konrad: x−2≥0 ⋀ |x−1|≠0
rozwiąż i wyznacz część wspólną
20 paź 16:49
Godzio:
x ≥ 2
|x − 1| ≠ 0
20 paź 16:49
;D: D: <2;+
∞)
20 paź 16:53
konrad: tak
20 paź 16:58
;D: dzięki
20 paź 16:59
;D: Zbadaj monotoniczność funkcji.
f(x)= 4x
2−6 dla x∊R−
czy to będzie rosnąca?
20 paź 20:24
aniabb: malejąca
20 paź 20:25
;D: czemu?
20 paź 20:33
aniabb: rozpisz tak jak ja na górze
20 paź 20:34
;D: x2−x1>0
f(x2)− f(x1)= 4x2−6− (4x12−6)= 4(x22− x12) >0
20 paź 20:38
aniabb: i dalej ze wzoru skróconego mnożenia
20 paź 20:39
;D: 4(x2 −x1)(x2+x1)
20 paź 20:43
;D: czyli 4* (−) * (+) <0
20 paź 20:44
;D: tak?
20 paź 20:45
aniabb: tak

tylko pierwszy nawias + a drugi −
20 paź 20:47
aniabb: bo x2−x1 z założenia dodatnie a x2+x1 dla x∊R− jest ujemne
20 paź 20:48
;D:
2
f(x)= −−−− dla x∊R+
x
a to jak zrobić?
20 paź 20:51
konrad: malejąca, bo licznik stały a mianownik się zwiększa, więc cały ułamek maleje
20 paź 20:52
;D: ok, dzięki

a to:
−5
y= −−−−−−− dla x∊ R−
x
rosnąca?
20 paź 20:56
aniabb: tak samo .. rozpisać i sprowadzić do wspólnego mianownika
20 paź 20:56
aniabb: oba..rozpisać
20 paź 20:57
;D: 1)
zał. x1>x2
2 2 2x2− 2x1 2(x2−x1)
f(x1)− f(x2)= −−−−− − −−− = −−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−
x1 x2 x1*x2 x1*x2
czyli 2* minus z nawiasu <0 więc malejąca
20 paź 21:09
;D: yyyy cos się poprzesuwało
20 paź 21:09
aniabb: ale zgadza się
20 paź 21:14
aniabb: aby zrobić ułamek U {licznik}{mianownik} istotne duże U i klamerki bez odstępu
20 paź 21:16
;D: 2) Zał.
x1<x2
| | −5 | | −5 | | −5(x2−x1) | |
f(x1)− f(x2)= |
| − |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x2*x1 | |
20 paź 21:25
;D: i teraz −5 * plus z nawiasu przez plus z mianownika?
20 paź 21:30
aniabb: tak
20 paź 22:03
;D: czyli to jest f malejąca?
20 paź 22:05
aniabb: tak
20 paź 22:18